Aschberg årets folkbildare

Skapad:

2005-01-18

Senast uppdaterad:

2022-01-10

Journalisten Robert Aschberg har utsetts till Årets folkbildare 2004 av föreningen Vetenskap och Folkbildning. Han får utmärkelsen för att han kritiskt har granskat utövare av pseudovetenskap.

Image

Föreningen prisar Robert Aschberg för att han ”för en bred publik avslöjat vattenvirvlare, slagrutegängare, hästpratare, hästhårsanalytiker, så kallade medier och andra utövare av pseudovetenskap som simpla charlataner”. Hans insats anses mycket betydelsefull eftersom massmedia ofta ger felaktig information om dessa fenomen. Utmärkelsen innebär förutom äran 10 000 kronor.

Vetenskap och Folkbildning har samtidigt utsett docent Olle Johansson vid Karolinska Institutet till Årets förvillare 2004 för ”hans mångåriga, lika tvärsäkra som onyanserade varningar för allehanda negativa hälsoeffekter av elektromagnetiska fält”.

Föreningen anser att pristagaren är en av alltför många forskare som sprider oro bland allmänheten genom att i massmedia presentera obestyrkta hypoteser som etablerade fakta.

Föreningen Vetenskap och Folkbildning (www.vof.se) främjar folkbildning om vetenskapens metoder och resultat och ser särskilt som sin uppgift att bekämpa felaktiga föreställningar i frågor som kan avgöras vetenskapligt.

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *