Astronom Årets folkbildare

Skapad:

2004-01-22

Senast uppdaterad:

2022-01-10

Marie Rådbo, universitetslektor i astronomi vid Chalmers och Göteborgs universitet, har utsetts till 2003 års folkbildare av föreningen Vetenskap & Folkbildning.

Hon får utmärkelsen för sitt engagerade arbete med att sprida kunskap om naturvetenskapens arbetssätt och resultat. Marie Rådbo har under många år verkat för att begripliggöra astronomi för en större publik och med populärvetenskapliga föredrag och böcker vänt sig särskilt till barn och ungdomar. Hon medverkar också ofta i media och svarar bl.a. på läsarnas frågor om astronomi på Dagens Nyheters webbplats.

Under 2003 kom Marie Rådbo ut med två nya böcker: Härifrån till oändligheten, som även vänder sig till vuxna, och en Läsa-Lättbok, Ut i rymden. Föreningen poängterar att just unga är en viktig målgrupp för att skapa förståelse för naturvetenskapligt tänkande och dess betydelse för det moderna samhället. Priset innebär förutom äran också 10 000 kronor.

Vetenskap & Folkbildning har samtidigt utsett Kanal 5 till Årets förvillare. TV-kanalen får priset för sin programserie Förnimmelse av mord, där medier försöker ge upplysningar om olösta mordfall och försvinnanden. Men det finns inga vetenskapligt hållbara belägg för att medier har övernaturliga förmågor.

”Programmet har därmed bidragit till att sprida vanföreställningar och till att underlätta för charlataner att skaffa sig inflytande över andra människors liv”, skriver föreningen i sin motivering. Läs mer om utmärkelserna på www.physto.se/~vetfolk/folkbildare.html

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *