Det moderna Systembolaget grundades 1955 då ett stort antal regionala systembolag slogs samman till ett enda rikstäckande företag. Uppdraget var detsamma då som nu: att sälja alkohol på ett ansvarsfullt sätt med omsorg om folkhälsan.

Systembolaget finns till för att alkoholskadorna blir mindre om alkohol säljs utan vinstintresse. I Systembolagets uppdrag från staten ingår att informera om alkoholens risker, ge bra service och sälja med ansvar.

Systembolaget har fördelat medel till alkoholforskning sedan 1987. Systembolaget bidrar till vetenskapen genom att finansiera och sprida resultat från alkoholforskning. Ett oberoende forskningsråd – Systembolagets Alkoholforskningsråd – beslutar om vilka projekt som ska beviljas medel. Förutom att fördela medel delar Systembolaget även ut priser och stipendier till forskare och arrangerar internationella, nationella och regionala forskningskonferenser.

Systembolaget är medlem i Vetenskap & Allmänhet sedan 2020. Följ Systembolaget via deras mediekanaler till höger.

Läs gästkrönika nedan:


| Vetenskap & Allmänhet

GÄSTKRÖNIKA: Känner du till Systembolaget?

Det är ganska få svenskar som svarar nej på den frågan. I Sverige har vi ett alkoholmonopol som har de enda butikerna som får sälja alkoholdrycker över en viss styrka. Det är ett av våra två huvuduppdrag, att sälja alkoholdrycker med ensamrätt, utan vinstintresse och med ansvar. Det andra huvuduppdraget är att informera om alkoholens skadeverkningar. Det kanske inte är lika välkänt.

Läs vidare