Låna en forskare

Karta Otillgänglig

Datum & tid
17 apr 2023–21 apr 2023
09.00–16.00

Lägg till i kalender
iCal


Mellan den 17 och 21 april går det att “låna en forskare” direkt till klassrummet. En del forskare kan också bokas av arbetsplatser eller organisationer. Under besöken, som brukar vara knappt en timme långa, berättar forskaren om sin forskning eller vägen till yrket och svarar frågor. Boka, tipsa en lärare du känner eller bli utlånad själv!

Ida Svanedal, forskare på Mittuniversitetet, tog emot elever i åk. 2 under ForskarFredag
Ida Svanedal, forskare på Mittuniversitetet, träffade  elever i åk. 2 under ForskarFredag 2017. Foto: Mittuniversitetet.

I Låna en forskare träffar forskare främst skolklasser och berättar om sitt ämne eller vägen till arbetet och svarar på frågor. Forskarna kan åka till skolor i närheten av sin arbetsplats eller träffas online i två omgångar under 2023: den 17-21 april samt den 25-30 september (under ForskarFredag-veckan).

Den 13 mars öppnar plattformen för att boka en forskare under vårterminen. Det är gratis och öppet för alla lärare. Låna en forskare är en del av ForskarFredag, anmäl dig till festivalens kontaktlista för att få en påminnelse när det närmar sig!

Under ForskarFredag 2022 genomfördes utlån till 160 skolklasser runt om i landet. Samtliga lärare som svarade på enkäten uppgav att de gärna deltar igen.

Jätteintresserad av att låna en forskare igen. Gjorde det förra året och oj vilken hit det blev. Så kul aktivitet ni erbjuder. Tack för det.

Lärare under ForskarFredag 2022

Är du forskare och vill bli utlånad?

Att delta i låna en forskare är en värdefull erfarenhet som uppskattats av tidigare deltagare. Forskare som lånas ut har möjlighet att ta del av tips på hur man kan möta målgruppen. Den 13 februari öppnar plattformen för forskare att lägga in sina profiler och bokningsbara tider. Läs mer och anmäl intresse för att vara med.

Jag mötte grundskoleelever för första gången, och från andra delar av landet i.o.m. att besöket var digitalt. Det var en fantastisk upplevelse!

Forskare som blev utlånad 2022


Lägg till en kommentar

2 kommentarer

 1. Charlotte Ribbing |

  Påminn gärna, jag undervisar i årskurs 6
  Med vänlig hälsning,
  Charlotte

  Svara
 2. Lotta |

  Hej,
  skriv gärna upp er på denna listan så får ni utskick och påminnelser när bokningen öppnar: https://forskarfredag.se/hall-kontakten/

  Svara