Rekordmånga skolbesök under ForskarFredag-veckan

Pressmeddelande 20230926

Skapad:

2023-09-26

Senast uppdaterad:

2023-10-05

Den 25-30 september pågår ForskarFredag-veckan med möten med forskare i hela Sverige och Europa. Utöver aktiviteter på lärosäten, science centers och museum på 24 orter i landet samt onlineaktiviteter kommer 230 klasser att låna en forskare till klassrummet.

Foto: Gabrielle Beans Picón, ForskarFredag i Umeå

– I år har rekordmånga skolklasser tagit chansen att bjuda in forskare till klassrummet. Låna en forskare är ett koncept som vuxit stadigt de senaste åren, vi är glada över att kunna nå ut även till dem som inte har ett ForskarFredag-evenemang i sin närhet, säger Julia Brink, projektledare för ForskarFredag på föreningen Vetenskap & Allmänhet, VA.

Genom Låna en forskare kommer 70 forskare inom alla forskningsområden att besöka 230 klasser i alla årskurser över hela landet, omkring 6 000 elever.

– Det är viktigt att eleverna inte bara får höra det jag som lärare säger, utan även får höra direkt från forskare hur de jobbar, hur man blir forskare och hur forskning går till. Man märker på eleverna att det finns en oro och osäkerhet kring vad som är sant och inte sant, vad som är konspirationsteorier och inte, att då få träffa en forskare som kan kommunicera och visa upp ett vetenskapligt arbetssätt, är viktigt, säger Jenny Jansson, gymnasielärare i naturkunskap, biologi och astronomi på gymnasieskolan Västerbergslagens utbildningsförbund i Ludvika.

En av de forskare som besöker skolklasser under veckan är Ann-Helen Patomella, lektor och docent i arbetsterapi vid Karolinska Institutet.

– Jag vill säga till eleverna att jag har världens bästa jobb som får vara nyfiken och forska hela dagarna, det är lyxigt att få använda sin nyfikenhet till att skapa förbättringar. Jag ser fram emot att höra hur de tänker och vad de tycker om stillasittande som idag är ett stort problem bland unga. Vad skulle kunna få dem att lämna skärmen? Eller är det skärmen som kan bidra till aktivitet?

Under veckan bjuds skolklasser och en intresserad allmänhet in till samtal, workshops, prova på-aktiviteter, labbvisningar, stand-up och mycket mer inom alla forskningsområden. Se programmet här!

ForskarFredag har varit Sveriges mest spridda vetenskapsfestival sedan 2006 och samordnas nationellt av föreningen Vetenskap & Allmänhet. Vetenskapsfestivalen är en del av European Researchers’ Night som finansieras av Horisont Europa och samordnar aktiviteter i 26 länder i Europa.


Plastexperimentet– medborgarforska för miljön!

Plastskräp i naturen är ett av dagens stora globala miljöproblem. Just nu pågår projektets fjärde och sista insamlingsperiod där 3 000 personer runt om i landet kommer att hjälpa forskare att kartlägga hur, var, och vilket plastskräp som hamnar i naturen. Läs mer


Forskar Grand Prix – forskning på fyra minuter

35 forskare över hela landet tävlar om vem som kan presentera sin forskning på ett så spännande och engagerande sätt som möjligt på fyra minuter. Finalen hålls den 23 november på Vasateatern i Stockholm. Läs mer


Mer information

Vill du veta om det finns en skola i ditt bevakningsområde som får besök av en forskare under veckan? Kontakta oss! Mer information och pressbilder finns på www.forskarfredag.se

Kontaktpersoner
Lena Söderström, pressansvarig Vetenskap & Allmänhet, [email protected],
tel 070-716 06 44.

Julia Brink, projektledare ForskarFredag, Vetenskap & Allmänhet, 
[email protected], tel 073-705 73 21.


Vetenskapsfestivalen ForskarFredag 2023 samordnas nationellt av föreningen Vetenskap & Allmänhet och genomförs med stöd av Carl Tryggers Stiftelse, Jernkontoret, Kungl. Vitterhetsakademien, Kungl. Patriotiska Sällskapet, Naturvetarna, Oscar och Maria Ekmans Donationsfond, SULF – Sveriges universitetslärare och forskare, Sveriges Ingenjörer, Wenner-Gren Stiftelserna, Vetenskapsrådet, Vinnova, ÅForsk samt EU:s forsknings- och innovationsprogram Horisont Europa genom Marie Sklodowska-Curie Actions, GA 101061464.

Kommande arrangemang


Senaste VA-nyheterna

Förteckning över våra projektKontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lena Söderström

[email protected]