En ekonomi som grundas på biomassa i stället för fossila bränslen innebär ett betydelsefullt skifte inom systemen för socioekonomi, jordbruk, energi och teknik. För att kunna verkställa detta skifte krävs mer information och att allmänheten blir delaktig, inklusive alla potentiella aktörer i befintliga och nya värdekedjor (jordbrukare, små och medelstora företag, konsumenter, konsumentorganisationer, miljöorganisationer, medier, avfallshanterare, medborgare, skolor och leverantörer av offentliga tjänster osv.).

Bioekonomin ingår redan i vårt dagliga liv. Många traditionella produkter är biobaserade, till exempel bomullsfiber, hampa, lin, papper och andra träprodukter. Bioetanol från sockerrör och biodiesel från oljerestavfall är andra välkända exempel. Biobaserade material  finnas även i många andra produkter, till exempel byggmaterial, läkemedel, kosmetika, möbler och rengöringsmedel.

Många försöker ersätta fossilt råmaterial med förnybara, biologiska resurser även i andra produkter och processer, med hjälp av innovativ teknik och forskning.

Här är några exempel på smarta produkter för dagligt bruk:


©Spinnova

T-shirt från Spinnova

Spinnova tillverkar textilier och kläder av helt träbaserade fibrer, CELLULOSA (se bild längst ner på sidan). Textilen värmer lika bra som lammull och innehåller inga skadliga kemikalier, och produktionen är mer hållbar än för bomull. www.spinnova.fi

Varje svensk konsumerar runt 14 kilo textil per person och år. I fysiska affärer (e-handel redovisas inte). 60% av våra kläder görs av olja, men intresset för exempelvis viskos och lyocell ökar. (Källa: Naturvårdsverket & RISE)


© Cellutech, Rasmus Malbert

Hjälm från Cellutech

Denna produkt, en cykelhjälm av träfaner, med rem av slitstarkt papper och stötdämpande insida av ett skummaterial som tillverkas av pappersmassa. Detta material kallas Cellufoam™ och är gjort av nanocellulosa.

Nanocellulosa
Nanocellulosa i vatten. (Bild: Innventia via Wikimedia commons)

Hela hjälmen är helt förnybar och biologiskt nedbrytbar.

NANOCELLULOSA är ett material som består av cellulosafibriller ( se bild längst ner på sidan)nanostorlek. Typiska dimensioner är 5-20 nanometer i bredd och upp till 2 000 nanometer i längd. Nanocellulosan är i vatten en gel med hög viskositet,”tjockhet”.

www.cellutech.se


© Vibers

Bioplast och papper från Vibers

Vibers produkter är tillverkade av elefantgräs, miskantus. Miskantus är en snabbväxande gröda som tar upp fyra gånger mer koldioxid än europeisk skog. Miskantus växer på utmarker och kan användas för att framställa bioplast och biobaserade material.

www.vibers.nl

Bioplaster kan delas upp i biobaserad respektive nedbrytbar plast – och så de plaster som är både och. Läs om dess definitioner här.


© Naporo

Naporo isoleringsskiva av hampa

NAPORO Q-flex Hemp är en mångsidig isoleringsskiva för väggar, innertak och yttertak. Den stora fördelen med produkten är de goda egenskaperna för värme- och ljudisolering. Råvaran är hampa, en hållbar ettårig växt som tar upp två gånger mer koldioxid än europeisk skog.

www.naporo.com

Detta är en typ av Cellulosaisolering. Det är en så kallad högdensitetsprodukt. Det betyder att materialet är oerhört tätt och har en relativt hög viktvolym. Det bidrar till att förhindra oönskade luftströmmar i isoleringen och ger även hög värmekapacitet.


Vad är cellulosa?

Bild: Caroline Dahl via Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0
Bild: CNX OpenStax via Wikimedia Commons CC BY 4.0

Läs mer on VAs del i BLOOM-projektet och hur vi får Bioekonomin i Europa att blomma!