Läs artiklar om Vetenskap & Allmänhets verksamhet och annat som har med forskningskommunikation att göra.

HÄR kan du läsa, ladda ned och prenumerera/avprenumerera på alla VAs nyhetsbrev.

Senaste nyheterna:


| Vetenskap & Allmänhet

VA gästar podd om humaniora

VA:s utredare Gustav Bohlin gästade den nystartade podden ”Ett hum om” och pratade om förtroende, forskning och humaniora med avstamp i vår rapport Varför så dålig hum om humaniora.

Läs vidare

| Vetenskap & Allmänhet

Hallå där Julia Brink …projektledare för högaktuella Låna en forskare

Låna en forskare gör det enkelt att komma i kontakt med forskare och forskning. Skolor, ideella föreningar eller arbetsplatser kan låna forskare som berättar om sitt ämne eller hur det är att forska, antingen på plats eller online. I år går det att boka besök den 17-21 april samt under ForskarFredag-veckan den 25-28 september. 

Läs vidare

| Vetenskap & Allmänhet

Uppskattade kurser i forskningskommunikation

Att möta journalister, att göra sin forskning begriplig och att nå fram till beslutsfattare. Det var några av momenten i de kurser i forskningskommunikation som Vetenskap & Allmänhet anordnade under 2022. 

Läs vidare

| Cissi Askwall

Nyårskrönika 2023

Ännu ett utmanande år ligger bakom oss. Rysslands invasion av Ukraina har påverkat hela världen och allas vår vardag. Samtidigt har kriget, covid-19-pandemin och alla dess följder inneburit ett allt större fokus på forskning och hur den kan bidra till lösningar.

Läs vidare

| Vetenskap & Allmänhet

Shedding light on the public’s views of the humanities – results of a new Swedish study

To have a clearly described societal benefit is said to be an important factor for people to be able to have confidence in research. But it seems that this matters less and may even have the opposite effect. This is one of the findings of a new study undertaken by the Swedish non-profit association VA (Public & Science) investigating the Swedish public’s views of humanities research.

Läs vidare

| Vetenskap & Allmänhet

Hav i förändring

Havet runt våra kuster är en viktig del av vår natur. Där finns ålgräsängar, fiskar, och till och med korallrev. Men det ställs inför förändringar, som varmare vatten och nyanlända arter. Vissa förändringar är till det bättre, andra till det sämre. Detta diskuterades under ett webbinarium som tog ”siktdjupet” på ett hav i förändring!

Läs vidare