Lunds universitet grundades 1666. Det har 41 000 studenter och 7 500 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö.

Den största delen av Lunds universitets verksamhet ligger i Lund, men universitetet bedriver också forskning och utbildning i Helsingborg och Malmö (delar av verksamheten inom medicinsk fakultet och den konstnärliga fakulteten). 1998 blev även Trafikflyghögskolan i Ljungbyhed en del av universitetet.

Flera nationella forskningsanläggningar finns i Lund. MAX IV som invigdes i juni 2016 är en av världens främsta synkrotronljusanläggningar och den kommande europeiska forskningsanläggningen ESS blir den mest kraftfulla neutronkällan i världen.

Universitetet har varit medlem i VA sedan 2006. Följ Lunds universitet via dess mediekanaler till höger.

Läs gästkrönika nedan:


| Vetenskap & Allmänhet

GÄSTKRÖNIKA: Gör forskarens vardag begriplig för alla

Att vara forskare innebär att ha både bred och detaljerad kunskap om ett specifikt fält. Dagligen arbetar man med lika kunniga kollegor. Risken finns att man uppslukas av sitt ämne och ibland glömmer att det man gör inte är begripligt för andra. Svåra termer, förkortningar och komplexa samband är en del av ens vardag.

Läs vidare

| Vetenskap & Allmänhet

GÄSTKRÖNIKA: ­Magnotion –Orientation by Magnetism

I skymningen, när naturens siluetter och färger långsamt smälter samman, förlorar våra ögon sin förmåga till orientering. Samtidigt inleder miljontals migranter en vidsträckt resa. Bogong-fjärilarna flyger ljudlöst mot bergen i söder med jordens magnetfält som vägvisare. Södra halvklotets sprakande vintergata och eukalyptusträdens dofter hjälper dem att nå målet i grottorna i de australiensiska alperna. Med vetenskapskommunikationsprojektet Magnotion fick upptäckten av magnetsinnet, som länge var okänt för människan, en konstnärlig gestaltning och ett eget namn.

Läs vidare

| Vetenskap & Allmänhet

GÄSTKRÖNIKA: Surgeon X – antibiotikaupplysning mot en mörk fond

Platsen är London, året är 2036. Miljoner människor dör av infektioner som tidigare kunnat behandlas. Antibiotikan är inte längre verksam mot vanliga infektioner och rädslan sprider sig som ett gift i samhället. Demokratin hotas, politiker mördas och terrordåd drabbar staden. Populister spelar på folkets känslor med slagord som ”Making Britain strong again” och förnekar vetenskapliga upptäckter som kräver svåra beslut för att undvika en kommande total katastrof.

Läs vidare