Lunds universitet grundades 1666. Det har 41 000 studenter och 7 500 medarbetare i Lund, Helsingborg och Malmö.

Den största delen av Lunds universitets verksamhet ligger i Lund, men universitetet bedriver också forskning och utbildning i Helsingborg och Malmö (delar av verksamheten inom medicinsk fakultet och den konstnärliga fakulteten). 1998 blev även Trafikflyghögskolan i Ljungbyhed en del av universitetet.

Flera nationella forskningsanläggningar finns i Lund. MAX IV som invigdes i juni 2016 är en av världens främsta synkrotronljusanläggningar och den kommande europeiska forskningsanläggningen ESS blir den mest kraftfulla neutronkällan i världen.

Universitetet har varit medlem i VA sedan 2006. Följ Lunds universitet via dess mediekanaler till höger.

Läs gästkrönika nedan:


| Vetenskap & Allmänhet

GÄSTKRÖNIKA: Surgeon X – antibiotikaupplysning mot en mörk fond

Platsen är London, året är 2036. Miljoner människor dör av infektioner som tidigare kunnat behandlas. Antibiotikan är inte längre verksam mot vanliga infektioner och rädslan sprider sig som ett gift i samhället. Demokratin hotas, politiker mördas och terrordåd drabbar staden. Populister spelar på folkets känslor med slagord som ”Making Britain strong again” och förnekar vetenskapliga upptäckter som kräver svåra beslut för att undvika en kommande total katastrof.

Läs vidare