SMHI, Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut, är en expertmyndighet under Miljödepartementet med målet att bidra till god samhällsplanering och ett uthålligt och säkert samhälle.

SMHI har uppdraget att vara ett expertorgan inom meteorologi, hydrologi, oceanografi och klimatologi och har sedan slutet av 1800-talet samlat in data från atmosfären, sjöar, hav och land. I dag görs detta med hjälp av bl.a. satelliter, radar, ballonger, flygplan, bojar och blixtlokaliseringssystem.

Med hjälp av datorer, beräkningsmodeller, statistik och forskning tar SMHI fram prognoser, beslutsunderlag, klimatscenarier och utredningar. Myndigheten fungerar också som remissinstans och sprider kunskap via smhi.se, media, föreläsningar och utbildningar.

SMHI är medlem i Vetenskap & Allmänhet sedan 2011. Följ SMHI via deras mediekanaler till höger.

 

Läs gästkrönika nedan:


| Vetenskap & Allmänhet

GÄSTKRÖNIKA: Måste vi prata om klimatförändringen?

Larmrapporterna duggar tätt: Varmaste året som uppmätts. Nordpolen snart utan is på sommaren. Översvämningar, torka och skogsbränder. Är det inte för lite vatten så är det för mycket. Det är lätt att känna sig matt och undra om vi verkligen kan göra något åt det här. Borde vi i stället fokusera på svält, pandemier och annat?

Läs vidare