VA i Kunskapskanalen: Forskning för alla – så skapas kunskap

Karta Otillgänglig

Datum & tid
01 jul 2021
14.55–16.15

Lägg till i kalender
iCal


Vetenskap & Allmänhet har tagit fram en programserie om forskning. De sju programmen i “Forskning för alla – så skapas kunskap” är inspelade i samarbete mellan VA och UR. Tre program går att se torsdag 1 juli.

VAs Cissi Billgren Askwall och forskaren Emma Frans under inspelningen av Världens viktigaste fråga: Hur vet du det? Foto: My Leivo/VA

14:55 Så fungerar statistik

Statistik tar vi ofta del av i vår vardag, inte minst genom media. Men vad är egentligen statistik och hur används det? Vad är viktigt att tänka på när du hör någon hänvisa till statistik? Cissi Billgren Askwall rån Vetenskap & Allmänhet pratar med gästerna Sanna Wallin, enhetsråd vid Brottsförebyggande rådet och Mattias Öberg, docent och forskare i toxikologi vid Karolinska institutet för att få svar.

15:20 Medborgarforskning – forskning för alla

På senare år har det blivit allt vanligare att forskare och “vanligt folk” hjälps åt att undersöka olika frågor. Samarbetet leder till vetenskapliga framsteg samtidigt som deltagarna kan engagera sig i frågor som intresserar dem. Få svar på hur medborgarforskning går till och exempel som t.ex. SLU Artdatabanken. Cissi Billgren Askwall från Vetenskap & Allmänhet gästas av Linda Andersson Burnett, forskare i vetenskapshistoria vid Uppsala universitet, Johan Nilsson, miljöanalytiker vid SLU Artdatabanken och Lotta Waesterberg Tomasson, kommunikationsstrateg vid Vetenskap & Allmänhet och Hannes Ebner, ordförande i ideella föreningen Luftdata.

15:55 Nyhetsvärderaren – ett nytt sätt att lära sig källkritik

Om du läser en alarmerande nyhet eller hör något som låter för bra för att vara sant, då är det extra viktigt att vara källkritisk. Men hur? Forskningsprojektet Nyhetsvärderaren har utvecklat ett verktyg för att granska digitala nyheter. Cissi Billgren Askwall från Vetenskap & Allmänhet gästas av Thomas Nygren, universitetslektor i didaktik.

Mer information

Samtliga program i serien går även att se via UR Play.


Lägg till en kommentar