Forma framtidens samhälle – workshop om neuroteknologi

Laddar Karta...

Datum & tid
16 feb 2023
17.30–20.30

Plats
Botkyrka kommunhus

Lägg till i kalender
iCal


I takt med att vår förståelse för hjärnan ökar, ökar också vår möjlighet att påverka hjärnans funktioner och kapacitet. Därmed ökar även behovet av etiska riktlinjer för hur nya tekniker utvecklas och används. Hur vill du att framtiden ska se ut? Torsdagen den 16 februari kan du göra din röst hörd på en workshop om neuroteknologi!

Föreställ dig en framtid där du styr din dator med tanken och där skolan kan individanpassa undervisningen med hjälp av hjärnscanning. Låter det spännande eller läskigt? Kanske både och?

Ny teknik kan göra våra liv bättre, men medför också utmaningar. Välkommen till en spännande kväll där du får spela ett helt nytt brädspel och vara med och diskutera nya tekniker som kan bli en del av vår vardag inom fem till tio år.

Hur vill du att framtiden ska se ut?

Workshopen är en del av projektet TechEthos som finansieras av EU-kommissionen. Under 2022 och 2023 spelas spelet i sex länder i Europa (Rumänien, Serbien, Spanien, Sverige, Tjeckien och Österrike). Syftet är att bättre förstå människors värderingar, attityder och intresse för nya och framväxande tekniker.

Neuroteknologi

Neuroteknologi är ett samlingsbegrepp för de tekniker och metoder som används för att påverka hjärnans funktioner och kapacitet. Redan idag utvecklas neuroteknologi för att behandla Parkinson-patienter, och inom några år väntas nya tekniker utvecklas som låter oss behandla syn- och hörselsjukdomar, inlärningssvårigheter, och till och med förbättra vårt minne och kognition (hur vi tänker och resonerar).

Ställ dina frågor till forskaren!

Medverkar gör även Kathinka Evers, professor i filosofi vid Uppsala universitet. Hon är en av ledarna för the Human Brain Project, ett av EU:s flaggskeppsprojekt med syfte att bättre förstå hjärnan, som involverar mer än 100 forskargrupper i och utanför Europa.

Upplägg och praktisk information

Efter en gemensam introduktion kommer vi att dela upp oss i mindre grupper (5-7 personer). Du och dina medspelare kommer få spela ett helt nytt spel där ni introduceras för olika tekniker, hur de kan komma att användas i framtiden, möjligheter och etiska och sociala utmaningar. Ni bestämmer vilka tekniker som ska tillåtas i vårt framtida samhälle, men se upp – era val får konsekvenser! Ni har även möjlighet att utforma globala regelverk och etiska riktlinjer för att undvika negativa konsekvenser.

I varje grupp finns en spelledare från Vetenskap & Allmänhet som förklarar reglerna, hjälper gruppen framåt och antecknar under samtalen. 

Dag och tid: 16 februari 2023 kl. 17:30–20:30
Vi bjuder på enklare mat från kl. 17 och vi kommer ha fikapaus under kvällen.
Plats: Botkyrka kommunhus, Tumba

Du måste vara minst 18 år för att delta och du behöver föranmäla dig.
Alla deltagare får ett presentkort på 150 kr.

Du kommer få signera ett samtyckesavtal som godkänner att vi antecknar vid diskussionerna, det skickas till dig via mail på förhand. Dokumentationen sker anonymt, det kommer inte vara möjligt att se i efterhand vad just du har sagt och vi sparar ingen information om deltagarna. 

Vi anordnar ytterligare två workshops:den 23 februari om digital utökad verklighet (Digital Extended Reality, XR) och om nya klimattekniker (Climate Engineering, info kommer snart).

Frågor? Skicka gärna ett mail till [email protected]

 

Anmäl dig här!

 


Lägg till en kommentar