Final i Forskar Grand Prix

Laddar Karta...

Datum & tid
04 dec 2012
19.00–20.30

Plats
Debaser Medis

Lägg till i kalender
iCal


I riksfinalen av Forskar Grand Prix avgör du som publik tillsammans med en expertjury vem som är skickligast i Sverige på att förklara sin forskning. Vem tycker du gör den mest fängslande, inspirerande och pedagogiska presentationen på tre minuter? Var med och rösta!

Nio tävlande har kvalificerat sig för final och möts kvällen den 4 december på rockklubben Debaser Medis vid Medborgarplatsen i Stockholm.

Konferencier för finalen är Karin Adelsköld, som bland annat blivit utsedd till årets kvinnliga komiker 2011. De tävlande forskarna kommer att bli bedömda både av en expertjury och av publiken, som gemensamt korar vinnaren.

Juryn består av Anna-Lena Brundin, skådespelerska och komiker, Patrik Hadenius, chefredaktör för bl.a. Forskning & Framsteg, och Göran Östlin, professor i astronomi vid Stockholms universitet.

Juryn: Anna-Lena Brundin (Foto: Orlando G Boström), Patrik Hadenius (Foto: Linda Forsell) & Göran Östlin (Foto: Anna Westman) 

Prisutdelare är Mille Millnert, generaldirektör för Vetenskapsrådet

Finalen går av stapeln kl. 19:00 på Debaser Medis, med insläpp från 18:00 då baren öppnar. Arrangemanget är öppet för allmänheten och det är fri entré. Ingen föranmälan – först till kvarn gäller, så kom i tid.

Finalen beräknas vara klar cirka kl. 21:00. Då finns möjlighet att stanna kvar och mingla i baren som kommer att hålla öppet ytterligare cirka en timme.

Event på Facebook

Här finns programmet för finalen som pdf.

Finalisterna är:

  • Martin Eriksson Crommert, Universitetssjukhuset i Örebro, som undersöker om det är sant att man måste ha en stark mage för att få en stark rygg
  • Marie Dacke, Lunds universitet, som funderar över hur små djur löser stora uppgifter – så som flygkontroll och navigering – med hjälp av mycket små ögon
  • Daniel Nebel, Malmö högskola, som forskar om sambandet mellan tandlossning och östrogen
  • Lina Nilsson, Blekinge Tekniska Högskola, som forskar om sociala hinder och möjligheter vid implementering av IT i hälso- och sjukvård
  • Tobias Otterbring, Karlstads universitet, som forskar om sinnesmarknadsföring och beslutsfattande i butiksmiljö
  • Britta Sannel, Stockholms universitet, som forskar om hur subarktiska torvmarker med permafrost har förändrats över tiden och hur de påverkas av klimatförändringar 
  • Stina Weststrand, Uppsala universitet, som forskar om 350 miljoner år gamla lummerväxter och hur dessa kan sprida sig över världshaven
  • Ia Williamsson, Linnéuniversitetet, som forskar om möjligheter att förbättra praxis för mjukvaruunderhåll
  • Igor Zoric, Chalmers tekniska högskola, som forskar om nanopartiklar med tonvikt på deras elektroniska, optiska och katalytiska egenskaper

Finalen anordnas av Vetenskap & Allmänhet i samarbete med de fyra forskningsråden FAS, Formas, Vetetenskapsrådet och VINNOVA.

Läs mer om finalen och finalisterna på www.forskargrandprix.se!

Konceptet Forskar Grand Prix

Forskar Grand Prix är en tävling i det bästa sättet att presentera och kommunicera, inte i att vara den mest framgångsrika forskaren. Ett syfte är att ge forskningskommunikation högre status och mer uppmärksamhet, men även att visa på bredden och styrkan i svensk forskning. Tävlingen är en bearbetad version av Norges Forsker Grand Prix, som i sin tur är utvecklad från ett koncept skapat av Center for Kunst og Videnskab vid Syddansk Universitet i Danmark.


Kommentering är avstängd.