Möt en forskare: Mediciner testas på djur – finns det alternativ?

Karta Otillgänglig

Datum & tid
20 sep 2021
09.35–10.35

Lägg till i kalender
iCal


Idag krävs att mediciner testas på djur innan de får ges till människor. Hur kommer det att se ut i framtiden? I Sverige och övriga världen jobbar vi med något som kallas 3R. Det står för begreppen Replace, Reduce och Refine. Kan vi helt ersätta djur (Replace)? Eller åtminstone minska antalet som används (Reduce)? Det minsta man kan begära är att behandla djuren så väl som möjligt (Refine)!

Forskaren Charlotte Nilsson.

Möt forskaren Charlotte (Lotta) Nilsson under ForskarFredag-veckan. Hon är biolog och toxikolog, det vill säga hon kan mycket om gifter.

Allt, till och med vatten och vanligt bordssalt, kan faktiskt vara giftigt, om man bara får i sig tillräckligt stora mängder. Det kan räcka med pyttesmå mängder, till exempel botox eller miljögiftet dioxin. Läkemedel är avsedda att påverka kroppen och det är inte så svårt att tänka sig att de också kan skada kroppen, om man tar för mycket. Men hur tar man reda på hur mycket ”för mycket” är? Och vilka oönskade effekter ska man se upp för?

Lotta jobbade i många år på läkemedelsföretaget AstraZeneca, mest med att undersöka just oönskade effekter av läkemedel. Då använde dom djur, och var samtidigt noga med att använda så få som möjligt och att se till att de hade det bra. De hade ett stort fokus på 3R. Utvecklingen av nya metoder för att testa farligheten hos till exempel läkemedel går fort. Men myndigheternas krav på att mediciner fortfarande måste testas på djur förändras långsammare. Varför är det så?

Tid

Måndagen den 20 september 2021, kl. 09.35-10.35

Plats

Digitalt (Länk skickas ut efter anmälan)

Mer information och anmälan

Samtalet är nationellt och skolklasser från hela Sverige kan delta. Anmäl er till VAs Martin Bergman som kommer leda samtalet via [email protected]

Denna ForskarFredag aktivitet är ett samarrangemang mellan:

Research Institutes of Sweden RISESveriges 3R-center och Vetenskap & Allmänhet


Lägg till en kommentar