Människan testar mediciner på djur: finns det alternativ?

Tid

30 september 2022, kl. 10:00–11:00
Lägg till i kalender: iCal

Kategori

I dag krävs att vi testar mediciner på djur innan dessa får ges till människor. Hur kommer det att se ut i framtiden? Vi bjuder in landets alla gymnasieklasser till samtal om läkemedel, riskbedömning, metoder och 3R.

Forskaren Charlotte Nilsson och Martin Bergman svarade på frågor under ForskarFredag 2021. Foto: ForskarFredag

I Sverige och övriga världen jobbar forskare, företag och myndigheter med något som kallas 3R. Det står för begreppen Replace, Reduce och Refine, det vill säga att ersätta, minska och förfina djurförsök.Kan vi helt ersätta djur i läkemedelsutvecklingen? Eller åtminstone minska antalet som används? Det minsta man kan begära är att behandla försöksdjuren så bra som möjligt.

Diskutera med forskaren Charlotte (Lotta) Nilsson!

Om Lotta Nilsson

Jag heter Charlotte (Lotta) Nilsson och är biolog och toxikolog, det vill säga jag kan mycket om gifter. Allt, till och med vatten och vanligt bordssalt, kan faktiskt vara giftigt, om man får i sig tillräckligt stora mängder. För andra ämnen kan det räcka med pyttesmå mängder, till exempel botox eller miljögiftet dioxin.

Läkemedel är avsedda att påverka kroppen och det är inte så svårt att tänka sig att de också kan skada kroppen, om man tar för mycket. Men hur tar man reda på hur mycket ”för mycket” är? Och vilka oönskade effekter ska man se upp för?

Jag jobbade i många år på läkemedelsföretaget AstraZeneca, mest med att undersöka just oönskade effekter av läkemedel. Då använde vi djur, och var samtidigt noga med att använda så få som möjligt och att se till att de hade det bra. Vi hade ett stort fokus på 3R.

Utvecklingen av nya metoder för att testa farligheten hos till exempel läkemedel går tack och lov fort, bland annat för att vi mer och mer börjar använda artificiell intelligens (AI). Men myndigheternas krav på att mediciner fortfarande måste testas på djur förändras långsammare. Varför är det så?

I dag är jag aktiv i en 3R-akademi, som är en grupp forskare från olika universitet som jobbar för att sprida kunskap om 3R och forskningskvalitet inom akademin. Men Sverige har också ett nationellt 3R-center – som deltar på ForskarFredag varje år. Tillsammans med dem vill jag träffa så många gymnasieelever som möjligt för att prata om läkemedel, djurförsök och 3R.

Tid

Två tillfällen under fredag den 30 september:

  • kl 10.00-11.00
  • kl 12.30-13.20

Plats

Zoom, anmäl för att få länk

Anmälan

Anmäl intresse till Martin Bergman, utredare på VA via [email protected]. Ange vilken av tiderna ni vill delta.

Arrangörer

Aktiviteten är ett samarbete mellan Sveriges 3R-center, den ideella föreningen Vetenskap & Allmänhet, vetenskapsfestivalen ForskarFredag, och forskaren Charlotte Nilsson på RISE Research Institutes of Sweden.

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *