Forskning för alla – så skapas ny kunskap

Karta Otillgänglig

Datum & tid
20 jun 2021
09.15–12.55

Lägg till i kalender
iCal


Vetenskap & Allmänhet har tagit fram en programserie om forskning. De sju programmen i Forskning för alla – så skapas ny kunskap är inspelade i samarbete mellan VA och UR.

VAs Cissi Billlgren Askwall, forskarna Emma Frans, Olle Torpman och Martin Bergman under inspelningen av Vad är vetenskap. Foto: My Leivo/VA

09.15 Vad är vetenskap?

Att något är vetenskapligt bevisat, vad betyder det egentligen? Cissi Billgren Askwall från föreningen Vetenskap & Allmänhet söker svar på allt man kan undra om vetenskap tillsammans med forskarna Emma Frans, Olle Torpman och Martin Bergman. 

10:00 Vetenskapens historia

Hur har vetenskapen förändrats över tid och varför? På vilket sätt har den förändrat våra liv? Och hur har kritik mot vetenskap och kunskapsmotstånd tett sig genom historien? Arne Jarrick, professor emeritus i historia, och Linda Andersson Burnett, forskare i vetenskapshistoria, är gäster hos Cissi Billgren Askwall från Vetenskap & allmänhet. 

10:35 En forskares vardag

Sök bilder på forskare och du får träff på människor med vita rockar och provrör i händerna. Men större delen av all forskning sker inte i laboratorier. Hur blir man forskare och är det ett yrke för alla? Cissi Billgren Askwall från Vetenskap & Allmänhet får svar av Jessica Sjöholm Skrubbe, forskare i konstvetenskap vid Stockholms universitet, och Rezan Güler, proteinforskare vid Affibody och tidigare vinnare i Forskar Grand Prix.

11:05 Världens viktigaste fråga: Hur vet du det?

Beslut bör vila på vetenskap. Vad är viktigt att tänka på när man tar del av information och nyheter om forskning och vetenskap? Cissi Billgren Askwall från Vetenskap & Allmänhet reder ut begreppen tillsammans med forskaren Emma Frans och journalisten Amina Manzoor.

11:40 Så fungerar statistik

Statistik tar vi ofta del av i vår vardag, inte minst genom media. Men vad är egentligen statistik och hur används det? Vad är viktigt att tänka på när du hör någon hänvisa till statistik? Cissi Billgren Askwall rån Vetenskap & Allmänhet pratar med gästerna Sanna Wallin, enhetsråd vid Brottsförebyggande rådet och Mattias Öberg, docent och forskare i toxikologi vid Karolinska institutet för att få svar.

12:05 Medborgarforskning – forskning för alla

På senare år har det blivit allt vanligare att forskare och “vanligt folk” hjälps åt att undersöka olika frågor. Samarbetet leder till vetenskapliga framsteg samtidigt som deltagarna kan engagera sig i frågor som intresserar dem. Få svar på hur medborgarforskning går till och exempel som t.ex. SLU Artdatabanken. Cissi Billgren Askwall från Vetenskap & Allmänhet gästas av Linda Andersson Burnett, forskare i vetenskapshistoria vid Uppsala universitet, Johan Nilsson, miljöanalytiker vid SLU Artdatabanken och Lotta Waesterberg Tomasson, kommunikationsstrateg vid Vetenskap & Allmänhet.

12:40 Nyhetsvärderaren – ett nytt sätt att lära sig källkritik

Om du läser en alarmerande nyhet eller hör något som låter för bra för att vara sant, då är det extra viktigt att vara källkritisk. Men hur? Forskningsprojektet Nyhetsvärderaren har utvecklat ett verktyg för att granska digitala nyheter. Cissi Billgren Askwall från Vetenskap & Allmänhet gästas av Thomas Nygren, universitetslektor i didaktik.

Mer information

Programmen kommer också att finnas tillgängliga på UR Play.


Lägg till en kommentar