ForskarFredag – Sveriges mest spridda vetenskapsfestival

Karta Otillgänglig

Datum & tid
26 sep 2022–01 okt 2022
Hela dagen

Lägg till i kalender
iCal


Vetenskapsfestivalen ForskarFredag skapar mötesplatser mellan forskare och allmänhet över hela Sverige. Mellan den 26 september och den 1 oktober kan du träffa forskare och ta del av gratis aktiviteter på bland annat museer, science centers, högskolor och universitet runt om i landet. Flera av programpunkterna ges även online.

ForskarFredag arrangeras på ett trettiotal orter runt om i landet och online. Foto: Gabrielle Beans

 

ForskarFredag visar vad vetenskap är, hur forskning går till och hur roligt, spännande och vardagsnära forskning kan vara. Vi vill utmana stereotypa föreställningar om forskare och berätta om hur det egentligen är att jobba med forskning. Vi vill ge unga nya förebilder och inspirera till högre utbildning och en forskarkarriär. ForskarFredags mott är ”Forskare är vanliga människor, med ovanligt spännande jobb”!

Ett 100-tal aktiviteter om forskningens fantastiska värld

Besökare och forskare möts genom experiment, workshops, prova-på-aktiviteter, guidade visningar i forskningsmiljöer, shower, tävlingar, samtal, utställningar, science cafés och mycket mer. Alla är välkomna, men vi har ett särskilt fokus på barn och unga. Årets tema för ForskarFredag är ”En bättre och friskare värld”.

Arrangörer i hela Sverige

Lokala och regionala aktiviteter arrangeras av lärosäten, science centers, regioner, kommuner, museer, forskningscenter med flera. Vill er organisation arrangera aktiviteter där forskare och allmänhet möts? Läs mer här!

Festivalprogrammet uppdateras löpande och finns på ForskarFredags webbplats


Vetenskap & Allmänhet samordnar ForskarFredag nationellt sedan 2006. ForskarFredag 2022 genomförs med stöd av AFA Försäkring, , IKEM – Innovations- och kemiindustrierna i SverigeJernkontoretKungl. Patriotiska Sällskapet, NaturvetarnaSULF – Sveriges universitetslärare och forskare, Oscar och Maria Ekmans donationsfond, Sveriges IngenjörerVetenskapsrådetVinnova, och Wenner-Gren Stiftelserna, Åforsk samt EU:s forsknings- och innovationsprogram Horisont Europa. ForskarFredag är en del av European Researchers’ Night.

 


Lägg till en kommentar