ForskarFredag

Karta Otillgänglig

Datum & tid
30 sep 2016
Hela dagen

Lägg till i kalender
iCal


Forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb!

FF15
Bild från ForskarFredag Borås 2015 Foto: Suss Wilén

Den sista fredagen i september är utlyst som European Researchers’ Night av EU-kommissionen. Runt om i hela Europa erbjuds tiotusentals aktiviteter där allmänheten träffar forskare och får se hur spännande och vardagsnära forskning kan vara.

År 2016 arrangeras aktiviteter på 31 orter i hela Sverige. Lokala arrangörer är till exempel universitet och högskolor, science centers, kommuner, museum, forskningscenter, län och regioner.

Målgruppen är den breda allmänheten, men en särskild inriktning på barn och unga. Besökarna möter forskare och forskning genom experiment, workshops, prova-på-aktiviteter, vetenskapsshower, utställningar, science cafés och många andra spännande aktiviteter.

European Researchers’ Night arrangerades första gången 2005 runt om i Europa och på en rad orter i Sverige. Sedan 2006 har de svenska aktiviteterna knutits samman under det gemensamma namnet ForskarFredag och koordinerats av föreningen Vetenskap & Allmänhet, VA.

Från och med 2009 anordnas ett årligt massexperiment i anslutning till ForskarFredag och sedan 2012 ingår även deltävlingar i Forskar Grand Prix som en del av ForskarFredag på ett antal orter.

Mer information och länkar till andra aktiviteter under European Researchers’ Night i Europa finns på EU-kommissionens webbplats European Researchers’ Night.

ForskarFredag 2016 och 2017 är en del av EU-initiativet europeiska Researchers’ Night och finansieras av EU-kommissionen genom Marie Sklodowska-Curie actions.

Aktiviteterna under ForskarFredag i Sverige genomförs med stöd av AFA Försäkring, IKEM – innovations- och kemiindustrierna i Sverige, Jernkontoret, Kungl. Vitterhetsakademien, LIF – de forskande läkemedelsföretagen, Naturvetarna, Oscar och Maria Ekmans Donationsfond, Sveriges Ingenjörer, SULF – Sveriges universitetslärarförbund, Teknikföretagen, Wenner-Gren Stiftelserna, Vetenskapsrådet och VINNOVA. 

Läs mer på www.forskarfredag.se


Lägg till en kommentar