Virtuella världar och språkdatorer – workshop om framtidens teknik

Laddar Karta...

Datum & tid
23 feb 2023
18.00–21.00

Plats
Hallunda Folkets Hus

Lägg till i kalender
iCal


Virtuella världar och datorer som skriver text snabbare än människor. För att ny teknik ska göra våra liv bättre krävs etiska riktlinjer för hur de utvecklas och används. Hur vill du att framtiden ska se ut? Torsdagen den 23 februari kan du göra din röst hörd!

Föreställ dig en framtid där vi umgås med vänner i virtuella världar, reser till främmande platser utan att lämna soffan, lär oss nya yrken med VR-glasögon. Datorer skriver texter snabbare och bättre än människor, och översätter mellan språk så att vi kan kommunicera enkelt med människor i andra delar av världen. Låter det spännande eller läskigt? Kanske både och? Ny teknik kan göra våra liv bättre, men det är viktigt att ta hänsyn till etiska utmaningar och oönskade konsekvenser.

Hur vill du att framtiden ska se ut?

Välkommen till en kväll där du får spela ett nytt brädspel och vara med och diskutera nya tekniker som kan bli en del av vår vardag inom fem till tio år.

Om teknikerna

Digitalt utökad verklighet (XR)

Språkteknologi (NLP)

Upplägg och praktisk information

Efter en gemensam introduktion kommer vi att dela upp oss i mindre grupper (5-7 personer). Du och dina medspelare kommer få spela ett helt nytt spel där ni introduceras till olika tekniker, hur de kan komma att användas i framtiden, vilka möjligheter och etiska och sociala utmaningar de för med sig. Ni bestämmer vilka tekniker som ska tillåtas i vårt framtida samhälle, men se upp – era val får konsekvenser! Ni har även möjlighet att utforma globala regelverk och etiska riktlinjer för att undvika negativa konsekvenser.

I varje grupp finns en spelledare från Vetenskap & Allmänhet som förklarar reglerna, hjälper gruppen framåt och antecknar under samtalen. Workshopen är en del av projektet TechEthos som finansieras av EU-kommissionen.

Dag och tid: 23 februari 2023 kl. 18.00 – 21.00
Plats: Hallunda Folkets Hus, Botkyrka

Vi bjuder på lättare mat från kl. 17.30 och vi kommer ha fikapaus under kvällen.

  • Du måste vara minst 18 år för att delta och du behöver föranmäla dig.
  • Du kommer att få signera ett samtyckesavtal som godkänner att vi antecknar vid diskussionerna, avtalet skickas till dig via mail på förhand. Dokumentationen sker anonymt, det kommer inte vara möjligt att se i efterhand vad just du har sagt och vi sparar ingen information om deltagarna. 
  • Alla deltagare får ett presentkort på 150 kr.

Frågor? Skicka gärna ett mail till [email protected]

Anmäl dig nedan!


Lägg till en kommentar