Forskningskommunikation som världsaktör

Skapad:

2013-06-03

Senast uppdaterad:

2022-01-10

Vetenskapsfestival, science center och möten mellan skola och universitet är bara några exempel. Trots oroligheterna i Palestina finns en vardag då forskare möter det omgivande samhället och samtalar om sitt arbete. Vetenskap & Allmänhets Lotta Tomasson var nyligen där.

Vetenskap & Allmänhet, VA, är medlem i den ideella europeiska föreningen EUSEA − European Science Events Association. Den arbetar för ”Allmänhetens medvetenhet och förståelse för vetenskap, teknik och humaniora” och är en plattform för att utbyta erfarenheter mellan vetenskapsfestivaler och forskningskommunikationsaktiviteter i Europa. Dessutom är det en tankesmedja för nya sätt att föra dialog mellan medborgare och forskare i olika format. Varje år hålls en årskonferens i någon av medlemsorganisationernas hemstad. Årsmötet 2013 hölls i Jerusalem under några dagar i maj och VA delade bland annat med sig av sina erfarenheter av ForskarFredag.

Den första konferensdagen tillbringades i Palestina, på Al-Quds University. Via franska institutet i Jerusalem besöktes universitetet som ligger vid muren eller den så kallade israeliska separationsbarriären som enligt Israel delar Israel och Palestina åt. Israelerna ville bygga muren rakt igenom universitetsområdet men efter 45 dagar av fredliga protester och kulturaktiviteter på campus flyttades den några meter. Barriären utgörs av en serie befästningar, taggtrådsstängsel, åtta meter höga betongmurar, elektroniska övervakningssystem, bevakningstorn, djupa diken och militärvägar samt motorvägar som palestinier är förbjudna att färdas på. Muren syns tydligt från de gamla välbesökta delarna av Jerusalem.

Franska institutet var en av de organisationer som 2009 ville stödja Palestina att anordna sin egen nationella vetenskapsfestival. De kontaktade de nuvarande 14 universiteten i palestinska områden och en första vetenskapsfestival gick av stapeln 2010. Runt 8 000 barn och ungdomar har nu i tre år besökt den palestinska festivalen. Den vänder sig till skolor i hela landet, flyktingområden, religiösa skolor, katolska och muslimska, offentliga och privata det vill säga alla.

– Vi vill motivera människor att utforska vetenskapen och dess möjligheter. Låt eleverna leka och lära sig samtidigt! En stor målgrupp är lärarna. Vi vill ändra på sättet att lära ut och tänka. ”Googla” inte svaren utan tänk ut dem själv, berättade professor Jawad Hasan vid institutionen för geo- och miljövetenskap på Al-Quds universitetet.

Under besöket diskuterades bristen på kunskap och användningen av vetenskap i vår vardag. Det är viktigt att yngre generationer motiveras att lära och inspireras av framgångsrika förebilder inom vetenskap och teknik och att skapa kontakter mellan skola och universitet. Dessutom behöver palestinier som arbetar inom vetenskap möjligheter att presentera och diskutera sina vetenskapliga och industriella erfarenheter, berättade Dr Raed Alkowni vid Al Najah Universty i Nablus, Dr Safi vid Birzeit Universty i Ramallah och Dr Salaimeh vid PPU, Palestine Polytechnic University i Hebron som också deltog vid vårt besök.

Alla var engagerade och sökte mer samarbeten och kunskap för att kunna utveckla sina forskningskommunikationsaktiviteter. Professor Hasan vill entusiasmera sina elever och samhället med innovativa idéer och några av dessa inspirerade studenter hade han med sig. De har hjälpt till att bygga ett helt science center och mattemuseum på universitetsområdet. Det är enkelt och mestadels mekaniskt, men ger effekter och man kände deras entusiasm och framtidstro.

Besöket i Palestina stod i bjärt kontrast till Bloomfield Science Museum vid Hebrew University där resten av EUSEA-konferensen hölls och som jag bloggat om här. Utanför det israeliska moderna och blankputsade science centret fanns en härlig kombinerad skulptur och fontän med en flera ton tung rullande sten som barn älskade att klättra och snurra på. Utanför universitetet i Al-Qud fanns en stor fontän som israelerna tvingat universitetet att bygga på området då det inte får finnas några öppna ytor på campus för folksamlingar och demonstrationer.

Kommande arrangemang


Senaste VA-nyheterna

Förteckning över våra projekt



Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Kommentarer om “Forskningskommunikation som världsaktör

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *