Vetenskap angår alla!

Sofie Mohlin svensk mästare i att presentera sin forskning

Under torsdagen tog cancerforskaren Sofie Mohlin vid Lunds universitet hem finalen i Forskar Grand Prix. Hon är därmed svensk mästare i att presentera sin forskning. Tävlingen avgjordes på Vasateatern i Stockholm, där publiken och juryn tillsammans röstade fram vinnaren.

VA-Barometern 2023/24

Hur stort är svenskars förtroende för forskning? Var tar vi del av nyheter om forskning och hur ser vi på utvecklingen inom artificiell intelligens (AI)? Det är några frågor som besvaras i årets VA-barometer. Välkommen att vara med när resultaten presenteras 15 dec!

GÄSTKRÖNIKA: 150 år med kvinnor vid akademin

Läs författaren, arkivarien och hedersdoktorn vid Lunds universitet Fredrik Tersmeden blogginlägg om en ny digital utställning om kvinnliga pionjärer vid Lunds universitet.

VAs inspel till Forsknings- och innovationspropositionen 2023

Samverkan och dialog är en förutsättning för att bibehålla hög kvalitet i forskning och utbildning och därigenom säkra svensk konkurrenskraft och innovationsförmåga samt långsiktigt bygga excellens inom forskningen. Det är dessutom en grundbult för fungerande demokratiska processer som gör samhället mindre sårbart samt helt nödvändigt för att motverka vetenskapsförnekelse och polarisering.