Nytt EU-projekt ska ta fram ny kunskap om psykisk hälsa

Skapad:

2023-03-21

Senast uppdaterad:

2023-05-15

Psykisk ohälsa är en av vår tids största samhällsutmaningar. Vården idag är fortfarande till stor del fokuserad på att behandla symptom. Det nya EU-projektet RE-MEND (Building Resilience against Mental illness during Endocrine-sensitive life stages) vill vända på det hela och istället förstå varför psykisk ohälsa uppstår. VA är en av 16 partners i detta fem år långa tvärvetenskapliga projekt som startade i januari.

RE-MEND
Bild från Re-MENDs Kick-off möte i Sigtuna i januari 2023.

Vårt projekt går ut på att bättre förstå hur gener och miljö spelar in för en individs psykiska mående. Samhället behöver bli bättre på att förebygga istället för att behandla. Men för att kunna göra det behöver vi förstå varför och när psykisk ohälsa tenderar att uppstå.

Joëlle Rüegg, professor i miljötoxikologi vid Uppsala universitet och koordinator för Re-mend.

Fyra känsliga livsperioder

Det finns perioder i livet som är mer känsliga än andra, där en individs mottaglighet för att utveckla psykisk ohälsa starkt påverkas av förändringar i hormonbalansen. I Re-MEND kommer vi att fokusera på fyra av dessa livsstadier; fosterstadiet/tidig utveckling, puberteten, graviditet/förlossning och övergångsåldern när man blir äldre.

Stort och komplext pussel

Hypotesen är att under dessa perioder läggs grunden för att utveckla eller inte utveckla psykisk ohälsa senare i livet. Vissa individer är mer sårbara och mottagliga för psykisk ohälsa medan andra istället utvecklar resiliens (motståndskraft). Varför är det så? För att ta reda på det behöver forskarna lägga ett stort och komplext pussel. 

En viktig del i pusslet är att analysera data från stora populationsbaserade studier. Projektet kommer försöka hitta mönster och biologiska markörer som hänger ihop, för att kunna se om det finns samband, redan innan en individ uppvisar symptom på psykisk ohälsa.

Men populationsstudier som täcker en hel livscykel finns inte. Därför kommer forskarna i Re-MEND även att lägga ihop flera olika studier för att kunna analysera alla fyra livsfaser. Även mer experimentella försök kommer att göras inom ramen för projektet. 

Minska stigmat kring psykisk ohälsa

RE-MEND är ett tvärvetenskapligt projekt som involverar alltifrån kemister och psykologer till forskare inom kommunikationsvetenskap.

När det gäller psykisk hälsa är det så mycket som spelar in, inte minst hur vi i samhället pratar om det, säger Joëlle Rüegg. Hon tror att stigmat kring psykisk ohälsa kan minska genom att öka förståelsen för att det finns bakomliggande biologiska förklaringar. Men det är viktigt hur man kommunicerar kring sådana förklaringar. Därför finns också kommunikationsvetare med i projektet som analyserar just dessa frågor.

Öka medborgarnas engagemang och medvetenhet

VAs roll i projektet är att öka allmänhetens och andra intressenters delaktighet, medvetenhet och kunskap om mental hälsa. Vi ska bland annat hålla i fokusgrupper och en medborgarforskningsaktivitet samt vara med och skriva policy briefs, faktaunderlag och forskningssammanfattningar för att förändra medicinsk praxis och minska stigmatiseringen av drabbade individer.

VA är glada över att vara en del av detta tvärvetenskapliga projekt och hjälpa till att säkerställa att resultaten av RE-MEND omsätts i verklig samhällspåverkan.

Helen Garrison, som är ansvarig för projektet på VA.

Läs mer om projektet här.

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *