Nyårskrönika 2023

Skapad:

2023-01-13

Senast uppdaterad:

2024-01-29

Ännu ett utmanande år ligger bakom oss. Rysslands invasion av Ukraina har påverkat hela världen och allas vår vardag. Samtidigt har kriget, covid-19-pandemin och alla dess följder inneburit ett allt större fokus på forskning och hur den kan bidra till lösningar.

Det avspeglas i den nya VA-barometern 2022/23: Svenskarnas förtroende för forskning är det högsta som vi uppmätt. Förtroendet för forskare är stort och stabilt. Tilltron till den vetenskapliga och tekniska utvecklingen är hög och många efterfrågar mer forskning och fakta i politiken.

Just viljan att främja tilltro och tillgång till kunskap, kompetens, bildning och forskning i samhället är något som förenar Vetenskap & Allmänhets 105 medlemsorganisationer, varav sju tillkom under 2022. 

Föreningens 20-årsjubileum firades hela året. Bland annat ordnade vi en heldag om forskning och demokrati under Almedalsveckan tillsammans med åtta av medlemsorganisationerna. 

Främja tilltro och tillgång till kunskap, kompetens, bildning och forskning i samhället

Marsipantårta, musik och mingel var några av ingredienserna i VA-dagen på temat VA då, VA nu, VArt hän? i oktober. Många medlemmar medverkade i en minivetenskapsfestival och alla som ville fick prova på science busking. I samband med VA-dagen lanserade och diskuterade vi också studien Varför så dålig hum om humaniora, om människors syn på humanistisk forskning.

Inför valet gjorde vi en kartläggning av hur forskning (inte) syntes i partiernas valmanifest. Resultaten presenterades i VA-rapport 2022:3 och i antologin Snabbtänkt.

Vetenskapsfestivalen ForskarFredag firades för sjuttonde året i september. Mer än 28 000 besökare fick möta 400 forskare i aktiviteter runt om i landet. VA fortsatte att främja öppen vetenskap genom att utveckla metoder för samverkan mellan forskning och andra delar av samhället inom våra nationella och internationella samarbeten. Tillsammans med 14 forskare knutna till KTH skrev och gav vi ut en populärvetenskaplig antologi om framtidens energi. Forskare vid alla medlemslärosäten erbjöds också att gå en tvådagarskurs i forskningskommunikation.

Föreningen var stolt mottagare av Svenska Unescopriset 2022 “för den ovärderliga insats som Vetenskap & Allmänhet gör i Unescos anda, och i linje med sin vision: en vetenskap tillgänglig för alla”.  VA var även en av fyra finalister till det nya Demokratipriset Droppen.

Låt oss vara kreativa, ta hjälp av forskning och varandras kompetenser för att klara av kommande kriser och samhällsutmaningar

Under 2023 kommer vi bland annat att:

Har du idéer och önskemål om vad VA ska göra framöver? Vill ni ha stöd kring forskningskommunikation och samverkan? Välkommen att kontakta oss! 

Det nya året lär bjuda på nya överraskningar. Låt oss vara kreativa, ta hjälp av forskning och varandras kompetenser för att klara av kommande kriser och samhällsutmaningar.

/Cissi Askwall

generalsekreterare VA

Kontakt

Cissi Billgren Askwall

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *