Projektledare till Vetenskap & Allmänhet – ansökan stängd

Vetenskap & Allmänhet, VA, är en ideell förening som arbetar för att främja dialog och öppenhet mellan allmänhet och forskare. Vi söker nu en projektledare på heltid tillsvidare.

VAs kansli på VA-dagen 2022. Foto: Erik Cronberg

Om VA

VA utvecklar ny kunskap, anordnar aktiviteter, omvärldsbevakar, kommunicerar och påverkar. Vi tycker att vetenskap är viktigt och angår alla! Därför arbetar vi med att engagera människor i forskning och att inspirera forskare att kommunicera och involvera andra i sitt arbete. Vi jobbar främst med olika projekt inom forskningskommunikation, medborgarforskning och samskapande i dialog (Public Engagement), både i Sverige och internationellt.

Vi har 105 medlemsorganisationer som representerar både forskarvärlden och samhället i stort.

Till vårt kansli i centrala Stockholm, med möjlighet till en del distansarbete, söker vi en projektledare tillsvidare på 100 procent. Tillträdesdatum efter överenskommelse. Provanställning tillämpas.

Projektledarrollen

Som projektledare planerar, genomför, kommunicerar och utvärderar du projekt som Vetenskap & Allmänhet driver. Arbetet är omväxlande, sker i nära samarbete med andra anställda och med externa organisationer, och innebär en del resor. 

Du kommer att vara huvudprojektledare och ansvara för ett internationellt, treårigt EU-finansierat projekt som handlar om att öka medvetenheten och kunskapen om jord och mark, främst bland elever och studenter men även andra delar av samhället. Det startar under 2023 och heter LOESS, “Literacy boost through an Operational Educational Ecosystem of Societal actors on Soil health.” 

Du kommer också att bli involverad i andra projekt, till exempel vetenskapsfestivalen ForskarFredag som äger rum i september varje år på ett 30-tal orter i hela landet och online. Evenemanget är en del av vetenskapsfestivalen European Researchers’ Night med aktiviteter över hela Europa.

VA driver ett flertal projekt inom olika områden. Därför finns det stora möjligheter att engageras i – och utveckla – projekt utifrån just dina intressen och erfarenheter.

Arbetsuppgifter

 • Praktisk projektledning
 • Informera och kommunicera i olika sammanhang, i Sverige och internationellt
 • Ansvara för projektbudget och ekonomisk uppföljning
 • Söka och återrapportera projektbidrag
 • Medverka i andra delar av föreningens verksamhet, till exempel större evenemang
 • Bidra till utvecklingen av VA i linje med föreningens vision: Vetenskap tillgänglig för alla.

Vem söker vi?

Du har högskoleutbildning och är en kommunikativ, strukturerad och noggrann projektledare. Du har flera års erfarenhet av att leda komplexa projekt från start till mål. Du är van vid att växla mellan olika typer av uppgifter och att ta tag i både stort och smått. 

Utöver det vill vi att du kan:

 • arrangera och leda möten med många deltagare, både fysiska och online.
 • kommunicera obehindrat på svenska och engelska, i såväl tal som skrift.
 • söka och återrapportera projektmedel. 

Det är meriterande om du också passar in på en eller flera av följande punkter:

 • pedagogisk utbildning/erfarenhet 
 • har arbetat med forskning/forskare
 • engagemang/arbete i ideell sektor/intresseorganisation 
 • erfarenhet av forskningskommunikation
 • erfarenhet av medborgarforskning
 • erfarenhet av EU-projekt

Dina blivande kollegor

På vårt kansli i centrala Stockholm finns för närvarande åtta kvinnor och fyra män. Vi är kommunikatörer, projektledare och utredare, och jobbar nära varandra i olika projekt. Om du är intresserad av samhällsfrågor i allmänhet och vetenskap i synnerhet kommer du att trivas bra hos oss.

Det går bra att arbeta delvis på distans. Vi håller kontakt och har avstämningar via digitala kanaler som Slack och Trello.

Kollektivavtal finns. Vi eftersträvar mångfald vad gäller kön, ålder och kulturell bakgrund.

Din ansökan

Välkommen med din ansökan bestående av cv och personligt brev senast den 22 januari. 

Frågor om tjänsten besvaras av generalsekreterare Cissi Askwall, 070-626 44 74, [email protected] Facklig företrädare (SACO): Lena Söderström, (Unionen): Julia Brink.


Lägg till en kommentar