Fullsatt och festligt när folk och forskare möttes

Skapad:

2022-11-04

Senast uppdaterad:

2023-08-14

Under ForskarFredag i Borås gick det bland annat att göra studiebesök i Textilhögskolans labb och experimentera på Textilmuseet. Foto: Anna Sigge

Det bubblade, sprakade och osade svordomar under årets ForskarFredag. Från Lund i söder till Luleå i norr anordnades fler än 120 aktiviteter för att visa hur det är att jobba som forskare och hur forskningen bidrar till att skapa en bättre och friskare värld.

Precis som de senaste åren pågick vetenskapsfestivalen ForskarFredag i nära en vecka och bjöd på både på plats-aktiviteter och programpunkter att delta i digitalt. Under måndagen pratade till exempel en gymnasieklass med forskare Joëlle Rüegg om gifter, kemikalier och forskningsmetoder som kan ersätta djurförsök. 

Vilken plats har litteraturen i en digital medievärld? Den frågan kunde eleverna som på tisdagen deltog i ”The Wonderland Escape Room” fundera över, samtidigt som de löste gåtor som kretsade kring Alice i Underlandet. Efteråt kunde eleverna delta i en workshop, med bland annat Maddalena Carfora, doktorand i litteraturvetenskap, som också designat spelet. 

– Spelet ger ju endast några korta glimtar av romanen, men spelarna kastas precis som Alice in i en värld där de inte vet vilka regler som gäller och som är byggd av ordlekar och spel. Den förmedlar en lekfull sida av språk och litteratur och denna roman som vi inte alltid uppmärksammar lika lätt i en skriven text, säger Linnéuniversitetets Beate Schirrmacher som arrangerade aktiviteten.

Självstyrande robotar och biodiversitet

På onsdagen gick det bland annat att delta i matvalet i Skellefteå och att prata om biodiversitet i Trollhättan. I Luleå berättade forskare Björn Lindqvist om hur självstyrande robotar kan vara en del av säkerheten, räddningstjänsten och jakten på liv på andra planeter! 

Fjärde dagen av ForskarFredag-veckan besökte flera skolklasser Baltic Sea Science Center på Skansen i Stockholm och fick dyka ner i forskning som rör Östersjön.

– Jag har lärt mig om hur forskning går till från start till slut, men även om smärta hos fiskar, skrev en elev som deltog under dagen.

Joakim Lücke, limnolog på Stockholm Vatten och Avfall, berättar om hur Östersjön mår på Baltic Sea Science Center på Skansen i Stockholm. Foto: Lena Söderström/VA

På kvällen var det fritt fram för alla nyfikna att koppla upp sig och fördjupa sig i FN:s opinionsundersökning om klimatet. Sändningen från Göteborgs Naturhistoriska museum, där forskare benade ut statistiken, går fortfarande att se här!

Forskare lånades ut över hela landet

Torsdag var även sista dagen som det gick att låna en forskare. I år träffade forskarna drygt 160 klasser för att prata om sin väg till forskaryrket och vad de sysslar med om dagarna. Lånen skedde digitalt eller på plats, och uppskattades både av forskarna och skolorna de besökte. En lärare som deltog för andra året i rad uppgav att flera av eleverna som var med förra året är sugna på att bli forskare i framtiden.

Forskaren Henrik Pedersen, Linköpings universitet, besökte allt från årskurs två i grundskolan till gymnasieelever.

– Det var jättekul och gensvaret var ju fantastiskt. Tiden flög och förhoppningsvis har de lärt sig något nytt. Mitt nästa besök blir hos en gymnasieklass, jag tror inte att det blir lika många händer i luften då. Men vi kan nog prata om kemi och min forskning på ett lite annat sätt,  berättade Henrik Pedersen i Linköpings universitets artikel mellan lånen.

Fartfylld ForskarFredag

Under själva ForskarFredagen var programmet välfyllt. Besökarna kunde bland annat ta del av forskning i en matbutik i Borås, vara med i en drakflygartävling, gå på Science slam i Lund, lösa ett museimysterium online, åka på en interaktiv rymdresa, lära sig om spelforskning och mycket, mycket mer. 

På Södertörns högskola fylldes en hel whiteboardtavla med svordomar när gymnasieungdomar fick träna på att identifiera likheter och skillnader mellan uttrycken. De som ville fick också bidra till forskningen genom att lämna in exempel på de fem fula ord de först kom att tänka på.

 – Grattis, ni har forskat idag! konstaterade svordomsforskaren Kristy Beers Fägersten när passet var slut. 

Forskare Kristy Beers Fägersten och kommunikatör Emma Williams, båda på Södertörns Högskola. Foto: Vendela Kjerner

Forskar Grand Prix-deltävlingar på flera håll

I Eskilstuna gick det att se och rösta i en av de fem deltävlingarna i Forskar Grand Prix. 

– Det var lite nervöst men framför allt väldigt roligt, både att få möjlighet att presentera min forskning, och att få höra vad kollegor jobbar med, på ett lättbegripligt sätt, sade Peter Backeman. Han vann med sin presentation om ett nytt sätt att testa datasystem, och är en av sex forskare som tävlar i riksfinalen i Stockholm den 1 december.

Digitalt science café över landsgränserna

ForskarFredag är en del av vetenskapsfestivalen European Researchers’ Night som anordnas sista veckan i september varje år. Att forskare ofta samarbetar internationellt blev tydligt i ett digitalt science café där forskare från Irland, Sverige och Malta medverkade. Bland annat diskuterades hur climate science fiction kan göra klimatfrågan mer tillgänglig och hur kultur kan göra det möjligt att komma fram till helt ny kunskap.

– Konsten skiljer inte på rätt och fel och ger oss utrymme att fantisera och utforska helt nya problemlösningar, sa Margaret Jean Westby, University of Malta.

I Umeå avslutades fredagen med ForskarFredagsmys med nallesjukhus, en massa experiment och en actionfylld kemi- och fysikshow för alla åldrar. 

Spännande experiment under fysik- och kemishowen på Curiosum i Umeå. Foto: Gabrielle Beans Picón

På lördagen gick det bland annat att programmera legorobotar och möta Mathias Andersson, som forskar om skoltransporter, på 2047 Science Center i Borlänge.

Sammanlagt deltog drygt 28 000 personer från mer än hälften av Sveriges kommuner i årets ForskarFredag – landets mest spridda vetenskapsfestival. 

– Det är jätteroligt att ForskarFredag är tillbaka i full skala efter pandemin. Fantastiskt att så många tog chansen att upptäcka att forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb, säger Julia Brink, projektledare vid Vetenskap & Allmänhet, och nationell samordnare av ForskarFredag.  

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *