Forskning ingen valvinnare? – snabba valanalyser från svenska forskare

Skapad:

2022-09-22

Senast uppdaterad:

2023-02-13

Elva dagar efter valet släpps antologin Snabbtänkt, med analyser från 99 forskare vid 25 svenska lärosäten och organisationer. Vetenskap & Allmänhet, VA, medverkar i ett kapitel om hur forskning syns i riksdagspartiernas valmanifest. Resultaten presenteras också i en VA-rapport.

Snabbtänkt är ett initiativ från DEMICOM vid Mittuniversitetet. I en gratis, nedladdningsbar rapport ges analyser av en rad olika aspekter av årets valrörelse.  

Ett kapitel i antologin är skrivet av Gustav Bohlin, utredare och biträdande generalsekreterare på VA. Det handlar om vilket utrymme riksdagspartierna ger forskning och vetenskap i sina valmanifest. 

Forskning och vetenskap är en jätteviktig grund för politiskt beslutsfattande men verkar inte betraktas som någon valvinnare. Forskning ges inte någon framträdande plats i partiernas valretorik och utgör en mindre andel av manifesten jämfört med valen 2010 och 2018, säger Gustav Bohlin.

Resultaten visar bland annat att forskning och vetenskap oftast omnämns i sammanhang där partierna hänvisar till vikten av att satsa på eller stärka forskning, snarare än som något att lära av eller grunda beslut på. Flera partier nämner inte alls orden vetenskap eller forskning i sina valmanifest.

I samband med publiceringen den 22 september arrangeras också ett seminarium i Riksdagen som direktsänds av SVT Forum kl. 10:00-11:30.

Läs mer på Snabbtänkts webbplats.

Ta även del av VA-rapporten Undersökning av Riksdagspartiernas valmanifest 2022.

Snabbtänkt 2022


Redaktörer: Niklas Bolin, Kajsa Falasca, Marie Grusell, Lars Nord alla forskare vid Mittuniversitet.

Författare: nästan 100 st. Ett kapitel i antologin är skrivet av Gustav Bohlin, utredare och biträdande generalsekreterare på VA. 

Publicerad: September 2022

Antal sidor: 94

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Gustav Bohlin

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *