Låna en forskare under ForskarFredag

Vad gör egentligen en forskare om dagarna – och hur ser karriärresan ut? De frågorna står forskare runt om i landet redo att besvara under årets ForskarFredag-vecka.

Ida Svanedal, forskare på Mittuniversitetet, tog emot elever i åk. 2 under ForskarFredag
Ida Svanedal, forskare på Mittuniversitetet, tog emot elever i åk. 2 under ForskarFredag 2017. Foto: Mittuniversitetet.

I Låna en forskare träffar forskare främst skolklasser och berättar om sitt ämne eller vägen till arbetet och svarar på frågor. Forskarna kan åka till skolor i närheten av sin arbetsplats eller träffas online under ForskarFredag-veckan (26-29/9). En del forskare är också tillgängliga för att besöka arbetsplatser eller organisationer.

ForskarFredags hemsida ser du forskarna som lånas ut. Sök på ort, datum och ämne för att se forskarnas profiler och lediga tider. Ni kan till exempel få veta mer om sökandet efter liv på Mars, hur virus kan kapa celler eller vad namn kan berätta om migration. 

I år deltar forskare från bland annat Lunds universitet, Högskolan Dalarna KTH, Högskolan i Borås, Karolinska Institutet, Stockholms universitet, Linnéuniversitetet, Linköpings universitet, Umeå universitet, Göteborgs universitet, RISE Research Institutes of Sweden och Vasamuseet.

Är du forskare och vill bli utlånad?

Att medverka i ForskarFredag ger dig möjlighet att visa upp din vardag och att berätta om din forskning för någon som inte är forskare, en erfarenhet som kan komma till nytta genom hela karriären. Dialogen med besökarna kan ge dig nya perspektiv och idéer kring det du arbetar med.

Forskare som medverkar i ”Låna en forskare” har också möjlighet att bli coachade i hur man möter en publik före besöket, genom att delta i en workshop (på engelska) med Sam Langford. Sam är forskningskommunikatör och komiker, och en av grundarna till The Global Science Show. Läs mer om Låna en forskare här.

Om ForskarFredag

Vetenskapsfestivalen ForskarFredag skapar dialog mellan forskare och allmänhet. I år arrangeras ForskarFredag den 26/9- 1/10-2022 på ett 30-tal orter runt om i landet. Alltid kostnadsfritt! 


Lägg till en kommentar