Hela Sverige bjuds in att forska om plastskräp

Pressmeddelande 20220830

Skapad:

2022-08-30

Senast uppdaterad:

2023-09-07

Under september pågår ett forskningsprojekt runt om i hela Sverige. Skräp samlas in och dokumenteras av skolklasser, föreningar och andra intresserade för att öka kunskapen om varför plastskräp hamnar i naturen.

Plastexperimentet är en del av vetenskapsfestivalen ForskarFredag och arrangeras i samarbete med Håll Sverige Rent och Göteborgs universitet. I detta medborgarforskningsprojekt samlar tusentals deltagare in och analyserar plastskräp för att hjälpa forskare kartlägga hur mycket plastskräp det finns i naturen.

– Plastexperimentet kommer att ge oss ny kunskap om orsaken till att plasten hamnar i naturen; var i kedjan det brister. Med bättre kunskaper om problemet kan vi också hitta bättre lösningar, säger professor Bethanie Carney Almroth, forskare i ekotoxikologi och zoofysiologi på Göteborgs universitet och vetenskapligt ansvarig för Plastexperimentet.

Fler än 3 000 skolelever och scouter är redan anmälda till insamlingen som börjar den 1 september. För forskarna är medborgarforskning ett sätt att snabbt få in stora mängder data. Deltagarna kan lära sig mer om vad vetenskap är och hur forskning går till.

– Många ungdomar känner en stor oro idag, att det är mycket i världen och samhället som går åt fel håll. Jag vill att de ska känna att de har makt att påverka, att de kan göra sina röster hörda. Här kan de delta aktivt och vara en del av lösningen och deras arbete kan påverka beslut i samhället, säger Bethanie Carney Almroth.

En första insamling gjordes våren 2022 där över tusen skolelever gick ut i naturen för att samla in och kartlägga plastskräp. Då samlades 19 536 plastföremål in under två veckor runt om i Sverige. Experimentet pågår under hela september och alla är välkomna att delta. Deltagarna väljer själva vilken dag eller dagar de vill vara med.

Pressbilder finns på: https://www.flickr.com/photos/vetenskapoallm/albums/72177720296847881

Kontaktpersoner för mer information

Martin Bergman
Projektledare Vetenskap & Allmänhet
Tel: 070-255 38 91 Mejl: [email protected]

Bethanie Carney Almroth
Professor Göteborgs universitet
Tel: 031-786 36 73 Mejl: [email protected]

Läs mer om Plastexperimentet på www.plastexperimentet.se

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *