Mot framtidens energi – ny populärvetenskaplig bok


Lägg till en kommentar

5 kommentarer

 1. Catharina |

  Jättefin och användbar sammanställning. Den här kommer jag absolut använda i undervisningen på folkhögskolan där jag jobbar som lärare i naturkunskap. Hörde om boken på radion i morse (10/8) och har inte hunnit läsa hela ännu, men vill bara dela med mig av ett korrekturfel på sid 24: ”målet att sluta producera elektricitet från fossilfria bränslen” Antingen ta bort sluta, eller byt ut fossifria bränslen mot fossila bränslen

  Svara
 2. Ingela Bursjöö |

  Läsvärda texter, antologiformatet ger också flera ingångar till området, bra initiativ! Även jag har en fundering just kring sida 24 och planerbarheten, i detta fall kopplat till kärnkraft. Att kylvattnet inte kan bli för varmt för att mjukna medge full kapacitet har aktualiserats vid flera tillfällen de senaste åren, borde inte det tas med i vad som menas med planerbarhet?

  Svara
 3. Ingela Bursjöö |

  Hej igen! Jag såg att det av någon outgrundlig anledning kom in ett överflödigt ord, mjukna, det ska givetvis inte vara med i den meningen! Nedan är min fråga korrekt:

  Läsvärda texter, antologiformatet ger också flera ingångar till området, bra initiativ! Även jag har en fundering just kring sida 24 och planerbarheten, i detta fall kopplat till kärnkraft. Att kylvattnet inte kan bli för varmt för att medge full kapacitet har aktualiserats vid flera tillfällen de senaste åren, borde inte det tas med i vad som menas med planerbarhet?

  Svara
 4. anders bremberg |

  På sid 65 påstås ”..I medeltal genererar varje person cirka 1,5 liter avföring – bajs – per dag…” Skulle vilja se en källreferens till denna uppgift. Enligt https://sv.wikipedia.org/wiki/Avf%C3%B6ring så är det snarare ”.. mellan 75ml och 250ml per dag”. Antalet simbassänger per dag som jämförelse blir i så fall mindre än 800 och inte 4700

  Svara
  • Lotta |

   Hej Anders, förlåt att vi dröjt med svar men nu har vi faktacheckat med forskaren.

   Det är korrekt att medelmängden bajs är mellan 75 till 250 ml. Den vetenskapliga artikel forkaren skrivit sitt kapitel utifrån ger 128 gram/person och dag bajs och 1,4 l/person och dag urin i median. Så i kapitlet ska vi förtydliga att det handlar om exkret i form av både bajs och urin.

   -> I medeltal genererar varje person cirka 1,5 liter urin och avföring per dag. Det
   innebär att den samlade mängden kiss och bajs från jordens befolkning
   räcker till att fylla åtminstone 4 700 olympiska simbassänger –
   varje dag! <- Vi kommer uppdatera och förtydliga bokens kapitel inom kort. Tusen tack för ditt vaksamma öga och fråga. Med vänlig hälsning, Lotta på VA

   Svara