Bli bättre på att berätta om din forskning – tävla i Forskar Grand Prix Digital

Skapad:

2022-05-30

Senast uppdaterad:

2022-12-19

Kan du förklara din forskning på bara fyra minuter? Den 1 juni öppnar ansökningsperioden för Forskar Grand Prix Digital –  en deltävling öppen för forskare i hela landet. ”Att vara med är något av det roligaste jag gjort i mitt vuxna liv”, säger Louise Karlsson som deltog förra året.

Louise Karlsson är arbetsterapeut och forskar om stress på Högskolan i Halmstad. Med sin engagerande fyraminuterspresentation knep hon tredjeplatsen i Forskar Grand Prix riksfinal förra året.

Vägen dit gick just genom den digitala deltävlingen Forskar Grand Prix Digital. Louise Karlsson hade inte hört talas om tävlingen tidigare, men deltog i ett av Forskar Grands Prix webbinarier i presentationsteknik och blev inspirerad att söka.

– Jag blev nyfiken och tänkte gud vad spännande, jag måste prova om jag klarar av att göra det. Så det var för att utmana mig själv. Men såklart också för att sprida information om min forskning, säger Louise Karlsson.

Det finns två sätt att ansöka till Forskar Grand Prix Digital. Antingen genom att spela in en första version av din tänkta presentation, eller, som Louise Karlsson gjorde, genom att skicka in en kort film där du förklarar varför just du borde delta i tävlingen.

De forskare som väljs ut, coachas för att kunna göra en så engagerande, lärorik och begriplig presentation som möjligt och får sedan spela in den i en studio. Filmerna visas på Forskar Grand Prix.se under ForskarFredag (26–30 september 2022). Tillsammans med en expertjury röstar allmänheten fram två finalister som går vidare till den nationella finalen i Forskar Grand Prix. Förra året gick, förutom Louise Karlsson, Richelle Duque Björvang till final. 

Jag rekommenderar verkligen alla att delta, det är en så otrolig upplevelse

– Jag rekommenderar verkligen alla att delta, det är en så otrolig upplevelse, säger Louise Karlsson.

Hon lyfter särskilt fram mötena med de andra deltagarna och den individuella coachningen i presentationsteknik som sådant hon tar med sig från Forskar Grand Prix.

Att få extra uppmärksamhet i media var också värdefullt.

– Jag vill ju främja hälsa för människor i samhället oavsett ålder, så att få prata om min forskning i ett nytt sammanhang och för en bredare publik – det har varit guld!

Louise Karlsson tävlade i Forskar Grand Prix 20/21. Se finalen och läs om förra årets vinnare Michael Bossetta och silvermedaljör Sophia Hernandez, här.

Läs mer om Forskar Grand Prix Digital och hur du ansöker  – skicka in ditt bidrag före den 1 augusti!

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Julia Brink

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *