Källkritik-pris till Nyhetsvärderarens forskare!

Skapad:

2022-03-11

Senast uppdaterad:

2022-12-15

Det Gyllene förstoringsglaset 2022 tilldelas Thomas Nygren, professor vid Institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier på Uppsala universitet. Han är också projektledare för Nyhetsvärderaren, ett verktyg för att lära ut digital källkritik.

Priset delas ut av Internetstiftelsen och Källkritikbyrån i anslutning till Källkritikens dag den 13 mars. Thomas Nygren tilldelas Skolans pris. Juryns motivering lyder:

Thomas Nygren har i hela sitt väsen arbetat för att synliggöra, kartlägga och förbättra skolans arbete med källkritik för barn och unga i hela Sverige. Med fast förankring i evidens har han utvecklat en metod, och flera olika verktyg, som lärare kan använda för att på riktigt utveckla elevernas källkritiska kompetens.

I Nyhetsvärderaren har forskare och skolklasser genom medborgarforskning tillsammans utvecklat ett verktyg som lär ut en evidensbaserad metod för att källkritiskt granska nyheter på nätet. Projektet är ett samarbete mellan VA-medlemmarna Uppsala universitet, RISE Research institutes of Sweden och Vetenskap & Allmänhet.

Efter flera års forskning och utveckling nylanserades Nyhetsvärderaren våren 2021 och har nyligen uppdaterats med vetenskapligt baserade övningar för att träna källkritik i samband med kriget i Ukraina. Aktuella exempel gör det möjligt att träna på att faktagranska bilder och videor. 

Jag hoppas Nyhetsvärderaren stödjer det demokratiska självförsvar som källkritik är i krigstider

– Jag hoppas att övningarna och lärarmaterialet kan bidra till undervisningen i Sveriges skolor och stödja det demokratiska självförsvar som källkritik är i krigstider, säger Thomas Nygren, som även är medlem i EU-kommissionens expertgrupp om undervisning mot digital desinformation.

Nyhetsvärderarens Ukraina-special: https://nyhetsvarderaren.se/ukraina/

Läs även en intervju med Thomas Nygren här.


Källkritikspriset Det gyllene förstoringsglaset startades i samarbete mellan Internetstiftelsen och Viralgranskaren på tidningen Metro, numera Källkritikbyrån, och har delats ut på Källkritikens dag sedan 2017.

Kommande arrangemang


Senaste VA-nyheterna

Förteckning över våra projektKontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *