Vetenskap & Allmänhet fyller 20 år!

Pressmeddelande 20220128

Lördag den 29 januari fyller föreningen Vetenskap & Allmänhet 20 år. Samtidigt startar ett jubileumsår för att uppmärksamma behovet av dialog mellan forskare och det omgivande samhället och att göra vetenskap tillgänglig för alla! 

 

Den ideella föreningen Vetenskap & Allmänhet, VA, grundades den 29 januari 2002 och har sedan dess blivit en etablerad expertorganisation för dialog, kommunikation och samverkan mellan forskning och andra delar av samhället. 

– Under pandemin har vi särskilt arbetat med att förebygga och motverka mis- och desinformation och att uppmuntra kommunikation som är grundad i evidens och forskning. På så sätt bidrar vi till att stärka demokratin, säger Cissi Askwall, generalsekreterare VA.

VA genomför aktiviteter, studier och opinionsarbete tillsammans med 99 medlemsorganisationer som representerar både forskarvärlden och samhället i stort. Föreningen samverkar just nu med 50 organisationer i 25 länder och medverkar i flera europeiska nätverk.

– Vi är övertygade om att dialog och bred samverkan är nödvändigt för att forskning ska leda till lösningar på de stora utmaningar som samhället står inför, säger Cissi Askwall.

Några exempel på vad Vetenskap & Allmänhet arbetar med just nu:

 • pratavaccin.se – Så bemöter du myter kring coronavaccinet
  Om du har en person i din närhet som är tveksam till att vaccinera sig, kan ett samtal med dig vara avgörande. Sidan är baserad på forskning om hur man bäst bemöter myter och kunskapsresistens. Läs mer.
 • Nyhetsvärderaren.se
  En evidensbaserad metod för bättre källkritik av nyheter online, med arbetsmaterial för skolor och kursverksamheter.
 • VA-barometern: En årlig studie som undersöker allmänhetens förtroende och intresse för vetenskap och forskare. Ta del av de senaste resultaten.
 • ForskarFredag – European Researchers’ Night: Europas största vetenskapsfestival som går av stapeln i slutet av september varje år på ett 30-tal orter i Sverige och i 29 länder runt om i Europa. Läs om förra årets evenemang.
 • Öppen vetenskap: En internationell rörelse och policy för att göra forskning mer tillgänglig för andra forskare och för alla som behöver den, liksom att underlätta samverkan mellan forskare och det omgivande samhället. 
 • medborgarforskning.se: En ny svensk portal som samlar initiativ där allmänheten involveras i forskningsprojekt och hjälper forskare att undersöka olika frågor. Läs mer.
 • Forskar Grand Prix: En årlig tävling där forskare utmanas i att berätta om sin forskning på fyra minuter. Publiken och en expertjury utser tillsammans en vinnare. Se finalen 2021 på UR Samtiden.

Bjud gärna in oss till samtal!


Kontakt:

Cissi Askwall, generalsekreterare Vetenskap & Allmänhet
c[email protected], tel 070-626 44 74.

 

Lena Söderström, pressansvarig Vetenskap & Allmänhet
[email protected], tel 070-716 06 44

 

Kommentering är avstängd.