Forskning om politik i sociala medier gav första pris i Forskar Grand Prix

Skapad:

2021-11-25

Senast uppdaterad:

2023-02-12

Pressmeddelande 20211125

Michael Bossetta, forskare i kommunikation och medier vid Lunds universitet, korades på torsdagen till Sveriges bästa forskningspresentatör när sju forskare gjorde upp i finalen av tävlingen Forskar Grand Prix.

 

Michael Bossetta tog hem segern i Forskar Grand Prix 20/21. Foto: Erik Cronberg

 

Hur påverkar sociala medier politik? Hur kan forskare studera sociala medier när det finns så mycket data? Hur svårt är det att sprida falsk information? Michael Bossetta svarade på frågorna och charmade publiken och expertjuryn med humor och energi under sina fyra minuter på Nalens stora scen. Han fick högsta betyg av juryn och var även publikens favorit.

Michael Bossetta menar att forskare behöver kunna berätta om sin forskning på ett enkelt sätt.

— Att jag vann visar att människor förstår att samhällsvetenskap och forskning om hur vi använder teknik och sociala medier spelar lika stor roll som cancerforskning eller vilken annan forskning som helst.

Förutom den stora äran gick Michael Bossetta hem med en stor pokal och 15 000 kr för kompetensutveckling eller studieresa. På andra plats kom malariaforskaren Sofia Hernandez, Umeå universitet, och tredje pris gick till stressforskaren Louise Karlsson, Högskolan i Halmstad.

Forskar Grand Prix är tävlingen där forskare från hela Sverige och från alla forskningsområden utmanas i att berätta om sin forskning på bara fyra minuter. Finalen skedde på Nalens scen i Stockholm, inför en förväntansfull publik och en expertjury som gemensamt korade vinnaren. Förutom publiken på plats följdes finalen av över 200 personer online. Juryn bestod av skådespelaren Karin Adelsköld, forskaren Ulf Danielsson och journalisten Amina Manzoor.

Forskar Grand Prix fyller 10 år och under showen fick tre tidigare vinnare blicka tillbaka.

­— Forskar Grand Prix har betytt mycket för mig. Det har gett mig styrkan att kunna förklara min forskning mycket bättre än innan jag var med, säger Anita Pettersson, docent och biträdande professor vid Högskolan i Borås, som vann tävlingen 2016.

Maria Thuveson, rådsdirektör på Vetenskapsrådet, var prisutdelare.

­Forskar Grand Prix visar hur man kan förklara ett komplicerat ämne på ett enkelt sätt. Samtidigt belyser tävlingen vikten av dialog mellan forskare och det övriga samhället för att forskning ska komma till nytta, säger hon.

Samtliga finalister kvalificerade sig till tävlingen via en regional deltävling eller de nationella digitala deltävlingarna N.Ö.R.D. och Forskar Grand Prix digital där alla forskare i Sverige bjöds in att delta. Eftersom 2020 års final ställdes in på grund av pandemin, medverkade finalister som kvalificerat sig både under 2020 och 2021. Forskar Grand Prix är en del av den nationella vetenskapsfestivalen ForskarFredag.

Forskar Grand Prix samordnas nationellt av föreningen Vetenskap & Allmänhet i samarbete med de fyra forskningsråden Formas, Forte, Vetenskapsrådet och Vinnova.


Mer information

Michael Bossetta, Researcher at Media and Communication Studies, Lunds universitet, 073-059 89 15, [email protected]

Lena Söderström, pressansvarig Forskar Grand Prix,
tel 070-716 06 44, [email protected]

Pressbilder finns tillgängliga här

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *