Frågor om framtiden? Låna en forskare på ForskarFredag!

Skapad:

2021-09-16

Senast uppdaterad:

2023-02-12

Pressmeddelande 210916

Nästa vecka kommer tusentals barn, ungdomar och vuxna att möta hundratals forskare runt om i Sverige. Forskning om framtidens stora frågor kommer att diskuteras, testas, visas, vridas och vändas på i skolor, universitet, högskolor, science center, museer och online. Det är dags för ForskarFredag! 
– Att vara frågvis och nyfiken är vetenskapens innersta väsen. Ta med alla dina frågor om forskning och framtiden och kom till ForskarFredag! Alla är välkomna och allt är gratis, säger Julia Brink, projektledare vid Vetenskap & Allmänhet, och nationell samordnare för ForskarFredag.

ForskarFredag 2021 har temat “Hur ska vi leva och bo i framtiden” och bjuder på hundratals aktiviteter över hela landet och online. Nedan följer ett axplock.

Låna en forskare!
(20–24 september)

Vad gör egentligen en forskare om dagarna? Hur undersöker jag något på ett vetenskapligt vis? Närmare 80 forskare står redo att rycka ut till skolklasser i hela Sverige – digitalt och på plats. Lärare kan gå in och boka ett besök via bokningsportalen. Mer information.

Rösta fram vinnaren i Forskar Grand Prix Digital!
(20–24 september)

I Forskar Grand Prix (FGP) tävlar forskare om att presentera sin forskning på ett så engagerande, lärorikt och lättförståeligt sätt som möjligt, på bara 4 minuter. Tillsammans med en jury bestående av vetenskapsreportern Jörn Spolander, skådespelaren och komikern Sissela Kyle, samt forskaren och tidigare FGP-vinnaren Rezan Güler, kan du vara med och rösta fram vilka forskare som går vidare till riksfinalen i november! Mer information.

Var med och forska i Bostadsförsöket!
(hela september och oktober)

I Bostadsförsöket kan du hjälpa forskare vid Lunds universitet att ta reda på hur tillgängliga våra bostäder är. Allt du behöver för att delta är en tumstock och en mobilapp. Mer information.

Delta i direktsänd dialog om forskning för framtiden!
(24 september)

Dagens klimatförändringar är en av mänsklighetens största utmaningar någonsin. I tre direktsända samtal lyfter vi olika aspekter av utmaningen, och ger alla nyfikna möjlighet att ställa frågor till medverkade forskare.

 1. Att leva och bo med klimatförändringar – hur ställer vi om, kl. 10–12
  Möt forskare från bland annat SMHI, Chalmers Tekniska Högskola och Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, och hör deras syn på saken – om oro och allvar, men även om hopp. Vad säger den senaste forskningen om klimatet och hur kan vi lära av rymdforskningen för att klimatanpassa på jorden? Och vad kan vi själva göra? Mer information.
   
 2. Vår gemensamma framtid, kl. 13–14
  Unga, forskare och politiker diskuterar hur forskningen kan skapa en hållbar framtid i Europa. ​​Vad gör beslutsfattarna för att säkra vår framtid? Och vad kan du själv göra? Samtalet går att följa både online och på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm, där bland andra EU-parlamentarikern Jytte Guteland och forskaren Joacim Rocklöv medverkar. Mer information.
   
 3. The Future of European Cities, kl. 15–16
  Forskare från fyra länder svarar på frågor om framtiden för Europas städer. Hur kan vi förbereda oss för stigande havsnivåer? Var och hur borde vi bygga morgondagens bostäder? Samtalet hålls på engelska. Mer information.

– Vi vill att alla ska få uppleva och upptäcka vad vetenskap och forskning är. Och se att forskare är vanliga människor, som du och jag, med ovanligt spännande jobb. Det är ForskarFredag, säger Julia Brink.


Om ForskarFredag

ForskarFredag startade 2006 som en del av europeiska European Researchers’ Night, och delfinansieras av EU:s forskningsprogram Horisont 2020. I över 400 städer i hela Europa och närliggande länder erbjuds aktiviteter där allmänhet och forskare träffas.


För mer information och pressbilder, besök www.forskarfredag.se eller kontakta:

Julia Brink, Vetenskap & Allmänhet, projektledare ForskarFredag Sverige,
tel 073-705 73 21, [email protected]

Vetenskapsfestivalen ForskarFredag arrangeras av bland annat lärosäten, science centers, kommuner, regioner och museer. Evenemangen samordnas nationellt av föreningen Vetenskap & Allmänhet, VA, och genomförs med stöd av AFA Försäkring, Carl Tryggers Stiftelse för Vetenskaplig Forskning, IKEM – Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, Jernkontoret, Kungl. Vitterhetsakademien, SULF – Sveriges universitetslärare och forskare, Naturvetarna, Kungliga Patriotiska Sällskapet, Sveriges Ingenjörer, Vetenskapsrådet, Vinnova, Wenner-Gren Stiftelserna och Åforsk, samt av EU:s forsknings- och innovationsprogram Horisont 2020, genom Marie Sklodowska-Curie Actions, GA 101036119.

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *