Stressjukdom och fertilitetsproblem gav finalplatser i Forskar Grand Prix

Skapad:

2021-09-27

Senast uppdaterad:

2023-03-06

Doktoranderna Louise Karlsson och Richelle Duque Björvang har vunnit varsin plats i den nationella finalen av Forskar Grand Prix. Den 25 november tävlar sammantaget sju forskare om vem som är bäst i Sverige på att presentera sin forskning.

Doktoranderna Louise Karlsson och Richelle Duque Björvang vann deltävlingen Forskar Grand Prix Digital.

– Det känns oerhört roligt och spännande, nästan lite overkligt. Men jag är riktigt taggad, säger Louise Karlsson, arbetsterapeut och doktorand som forskar kring stressrelaterade sjukdomar vid Högskolan i Halmstad.

I tävlingen utmanas forskare att presentera sin forskning på ett så lättfattligt, lärorikt och engagerande sätt som möjligt, på bara fyra minuter. Louise anmälde sig både för personlig utveckling och för att kunna få tips och råd kring presentationsteknik

– Men självklart också för att kunna sprida min forskning och kunskap i ämnet till allmänheten för att förhoppningsvis kunna hjälpa fler att må bra, tillägger Louise Karlsson.

Forskar Grand Prix har genomförts varje år sedan 2012. Vinnarna av deltävlingar runt om i landet möts i en nationell final i slutet av året. Till följd av pandemin fick dock fjolårets final skjutas på framtiden och bara några få deltävlingar har kunnat genomföras under 2020 och 2021. I stället anordnades Forskar Grand Prix Digital som alla forskare i Sverige kunde anmäla sig till. En av dem som gjorde det var Richelle Duque Björvang.

Jag tycker det är väldigt viktigt att forskare delar med sig till omvärlden om all spännande forskning som pågår.

– Jag vill kunna kommunicera om min forskning på ett sätt som når fram, så att få feedback och tips från experter är verkligen värdefullt. Jag tycker det är väldigt viktigt att forskare delar med sig till omvärlden om all spännande forskning som pågår. I och med att Forskar Grand Prix når ut i hela Sverige och till och med längre än så, är tävlingen också en bra plattform för mig att öka kännedomen om hur kemikalier påverkar kvinnors hälsa, förklarar Richelle Duque Björvang, doktorand vid Karolinska Institutet som studerar samband mellan exponering för kemikalier och kvinnors fertilitet.

Fem forskare valdes ut att få tävla i Forskar Grand Prix Digital. De fick alla coachning och hjälp att slipa på sin presentation, som sedan spelades in. Under vetenskapsfestivalen ForskarFredag var det möjligt för alla som ville att se och rösta på bidragen online. 

Flera tusen röster kom in. Forskarnas insatser betygsattes också av en expertjury bestående av Jörn Spolander, vetenskapsreporter Dagens Nyheter, som tittade på hur förståeliga bidragen var, Sissela Kyle, skådespelare och regissör, som bedömde framförandet, och Rezan Güler, vinnare av Forskar Grand Prix 2018, som fokuserade på hur väl forskningen beskrevs.

Både juryn och allmänheten gav högst betyg till Louise Karlsson och Richelle Duque Björvang. De kommer att tävla i finalen av Forskar Grand Prix tillsammans med fem vinnare av andra deltävlingar. Alla finalister kommer att erbjudas en ny omgång coachning innan de kliver upp på scenen på Nalen i Stockholm där den nationella finalen äger rum.

– Jag kommer att behålla mitt budskap i presentationen men behöver ändra mitt mindset till att framträda live och på scen. Och jag kommer definitivt att behöva öva mycket på mitt manus, säger Richelle.

Finalen genomförs den 25 november kl. 14. Den går att följa digitalt och förhoppningsvis också på plats, beroende på pandemiläget. Konferencier är programledaren och komikern Josefin Johansson. På scen finns också en expertjury som tillsammans med publiken betygsätter presentationerna. Juryn består av Karin Adelsköld, komiker och författare, Ulf Danielsson, professor i teoretisk fysik vid Uppsala universitet, och Amina Manzoor, vetenskapsreporter Expressen.

Jag kommer att tänka över hur jag vill att min presentation ska se ut nu när det blir IRL istället för digitalt, och fortsätta att öva in den om och om igen så att den förhoppningsvis sitter.

– Jag kommer att tänka över hur jag vill att min presentation ska se ut nu när det blir IRL istället för digitalt, och fortsätta att öva in den om och om igen så att den förhoppningsvis sitter. Men sen tänker jag också njuta av det faktum att jag faktiskt gått till final! säger Louise Karlsson.

Den nationella vinnaren får förutom den ärofyllda titeln att vara bäst i Sverige på att presentera sin forskning, också 15 000 kr till kompetensutveckling eller en studieresa.

Tävlingen Forskar Grand Prix anordnas av de fyra forskningsråden FormasForteVetenskapsrådet och Vinnova, och den ideella organisationen Vetenskap & Allmänhet.

Se presentationerna här!

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *