GÄSTKRÖNIKA: Naturvetare är vanliga personer med ovanligt spännande jobb!

Skapad:

2021-08-09

Senast uppdaterad:

2022-04-28

Marita Teräs, utredare på Naturvetarna. Foto: Lasse Wickenberg

Tack vare forskningen ökar våra möjligheter att forma vår framtid. Tänkvärt i dag då vi står inför en lång rad utmaningar, kopplade till att vårt sätt att leva inte är hållbart. I det är forskningen ljusbäraren och möjliggöraren. För vad finns utan forskning och ökad kunskap? Stagnation och tillbakagång.

I arbetslivet, där Naturvetarna verkar som facklig organisation, gäller samma förutsättningar. Vi måste ständigt utvecklas för att inte bli frånsprungna i den snabba utveckling som pågår. Under mitt eget arbetsliv har digitaliseringen varit högst påtaglig. Under 90-talet var det för de flesta fackförbund inte nödvändigt att ha en heltidsanställd webbredaktör. Idag arbetar en handfull personer på Naturvetarna mer eller mindre hela sin arbetstid med digital produktion.

Arbetet förändras på ett dramatiskt sätt

Just arbetslivets förändring fascinerar mig. Jag har arbetat med arbetsmarknadsfrågor för naturvetare i många år, och haft möjlighet att fördjupa mig i utvecklingen och vad den betyder för våra medlemmar. I detta nu pågår exempelvis automatisering och digitalisering av diagnostiken inom hälso- och sjukvården. För biomedicinska analytiker och de många andra professioner som arbetar inom detta område håller arbetet på att förändras på ett dramatiskt sätt.

En verksamhetschef jag nyligen pratade med berättade att de arbetar utifrån devisen ”rör inte röret”. Laboratoriearbetet blir allt mindre ett hantverk och alltmer analytiskt, tekniskt och problemlösande. En utveckling som säkert välkomnas av många medarbetare, samtidigt som andra med visst vemod ser till tillbaka på tiden då det laborativa arbetet var mer praktiskt.

En fantastisk utveckling, inte minst vetenskapligt, inom miljö och life science

Och utvecklingen kan vara än mer dramatisk. Genom tiderna har vi sett hur yrken försvinner och hur nya tillkommer. För Naturvetarnas medlemmar är detta högst påtagligt, då många arbetar i branscher med hög utvecklingstakt. Genetisk vägledare är ett exempel på ett yrke som på kort tid etablerat sig, liksom data scientist. Genetisk screening är på väg att bli vardag, men hur ska man förhålla sig till resultatet? Och någon måste förstås omvandla tillgängliga data till användbar kunskap.

Ett annat exempel är alla de yrken som skapats för att på olika sätt bidra till en mer hållbar livsstil. Numera är titlar som klimatstrateg, energirådgivare och hållbarhetschef vanliga bland våra medlemmar. För biologer är i stort sett alla de yrken de har i dag nya yrken, som inte fanns för trettio år sedan. Vi kan se tillbaka på en fantastisk utveckling, inte minst vetenskapligt, inom miljö och life science.

Vanliga personer med ovanligt spännande jobb

Naturvetarna, som troligtvis är ett av de fackförbund i världen som har högst andel forskarutbildade medlemmar, ställer till 100 procent upp på syftet med ForskarFredag. Vi vill vara med och skapa dialog mellan forskare och allmänhet. För även om långt ifrån alla våra medlemmar är forskare, är de väldigt ofta vanliga personer med ovanligt spännande jobb.

Marita Teräs

utredare på Naturvetarna


Marita Teräs arbetar som utredare på fackförbundet Naturvetarna. Hon har en naturvetenskaplig magisterexamen, journalist- och ledarutbildning. Större delen av sitt arbetsliv har hon arbetat med kommunikation, analys och utredning.

Läs mer om VAs medlemsorganisation Naturvetarna här.

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *