Källkritik för alla – Nyhetsvärderaren lanseras idag

Skapad:

2021-04-13

Senast uppdaterad:

2023-08-11

Flera år av forskning och utveckling ligger bakom Nyhetsvärderaren, ett verktyg som lär ut en evidensbaserad metod för källkritik online. Nu lanseras verktyget, som kan användas av lärare och kursledare för att undervisa om källkritik, men också av alla som på egen hand vill träna upp sin källkritiska förmåga.

Med Nyhetsvärderarens självtest kan du testa och öva upp din förmåga att granska nyheter digitalt. Foto: Thomas Nygren.

– Forskning har visat att falska nyheter kan lura vem som helst, oavsett om man är professor eller tonåring. Men den har också visat att det finns en bra metod för att avgöra trovärdigheten, och det är denna metod som vi nu har “paketerat” i ett gratis verktyg, så att alla kan få lära sig den, säger Thomas Nygren, docent vid Uppsala universitet och forskningsledare i Nyhetsvärderaren.

Arbetet i Nyhetsvärderaren inleddes 2017 med ForskarFredags massexperiment med samma namn, där tusentals svenska elever hjälpte till att kartlägga trovärdigheten i sina nyhetsflöden. Vid den tiden hade begrepp som alternativa fakta och fake news nyligen seglat upp som etablerade begrepp i samhällsdebatten.

– Resultaten från massexperimentet visade att eleverna i första hand använde sig av trovärdiga källor, och att de med hjälp av vårt verktyg kunde göra riktigt bra bedömningar av nyheternas trovärdighet, säger Thomas Nygren.

Nytt självtest

Under åren som följde genomfördes ytterligare två massexperiment; Nyhetsvärderaren Valspecial inför det svenska riksdagsvalet 2018, samt Nyhedstjekket i Danmark 2019. Parallellt med dessa studerade forskarna vad eleverna lärde sig av att använda verktyget, vilka aspekter av källkritiskt tänkande som var mest utmanande och hur verktyget skulle utformas för att ge bäst resultat.

– Hela projektet har byggt på ett nära samarbete mellan forskare, lärare och elever, där alla har bidragit till utvecklingen av verktyget. Nu hoppas vi att det ska nå ut brett både i Sverige och utomlands, säger Hanna Mellin, projektkoordinator för Nyhetsvärderaren vid ideella organisationen Vetenskap & Allmänhet.

Det senaste tillskottet i Nyhetsvärderaren är ett självtest, där användaren ska avgöra sanningshalten i nio verkliga nyhetsinlägg som delats via sociala medier. Halvvägs in i testet kommer lite återkoppling och korta instruktionsfilmer om hur nyhetsgranskning går till. Därefter får användaren tillämpa sina nya kunskaper på de resterande nyheterna.


Nyhetsvärderaren är ett samarbete mellan Uppsala universitet, RISE Research Institutes of Sweden och Vetenskap & Allmänhet. Projektet finansieras av Vinnova och Uppsala universitet.

För mer information se www.nyhetsvarderaren.se

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *