Samskapande spel om bioekonomi och hållbart mode

Vad är bioekonomi och vad associerar du till hållbart mode? Det var några av frågorna som vi ställde till de nio deltagarna i den första fokusgruppen inom ramen för EU-projektet Allthings.BioPRO.

I projektet ska Vetenskap & Allmänhet, VA, tillsammans med elva europeiska partners utveckla ett utbildnings- och lärspel om bioekonomi. En del av spelet kommer att handla om hållbart mode och textilier.

Den 24 februari 2021 anordnade vi en första workshop för att samla in idéer och funderingar som kan användas när projektet ska utveckla spelet, en mobilapp och kommunikationsmaterial. Med ett åldersspann på 20–70 år och med representanter från olika delar av samhället fångades tankar och kunskaper om bioekonomi och hållbart mode upp.

Fokusgruppen reflekterade kring ord de förknippar med bioekonomi, som till exempel ”långsiktigt”, ”framtiden” och ”nytänkande” men också ”svårt”, ”fulproduktion” och ”nytt begrepp”.

Vad tänker du på när du hör ordet bioekonomi?

Avslutningsvis sammanställdes tre olika Personas, fiktiva personligheter som kan representera målgrupper för spelet. De tre arbetsgrupperna var överens om att fokusera på en ungdomlig/ung vuxen målgrupp mellan 13 och 25 år. De fiktiva personerna hade varsitt favoritcitat: ”Shop until you drop” ”One day, or Day one…you decide” samt ”Alltid kan man göra nått”.


Nya och gamla deltagare i vår fokusgrupp bjuds nu in till en digital träff för att brainstorma spelupplägg den 24 mars kl. 15.00–17.00

Vi söker intressenter inom hållbart mode och bioekonomi, gamers som gillar att spela online- och mobilspel, och dig som är intresserad av att skapa ett hållbart samhälle.

Välkommen att vara med i vår fokusgrupp för att ta fram underlag till spelutvecklarna!

Vi söker dig som är 15 år och äldre och du behöver inte ha någon tidigare kunskap om bioekonomi.

Låter det intressant? Anmäl dig till [email protected] senast den 22 mars. 

Ta gärna kontakt med Lotta Waesterberg Tomasson eller Maria Hagardt på VA om du har några frågor.

AllThings.bioPRO startade i september 2020 och avslutas i augusti 2023. Det finansieras av the Bio Based Industries Joint Undertaking under EU:s forsknings- och innovationsprogram Horizon 2020, GA No 887070.


Lägg till en kommentar