Vetenskapsfestivalen ForskarFredag 15 år – digital festival i hela Sverige!

Skapad:

2020-11-23

Senast uppdaterad:

2023-12-06

Vetenskapsfestivalen ForskarFredag för allmänhet och forskare samman genom roliga aktiviteter och spännande samtal sedan 2006. Denna vecka arrangeras massor av aktiviteter över hela landet – men i år sker mötena med forskarna digitalt.

– Samtal om vetenskap och hur forskning går till har sällan varit mer aktuellt än under corona-pandemin. ForskarFredag är ett forum för dialog mellan allmänhet och forskare, därför ställer vi inte in, vi ställer om, säger Lena Söderström, nationell samordnare för ForskarFredag på föreningen Vetenskap & Allmänhet som koordinerar festivalen.

Årets ForskarFredag pågår den 23–29 november och har temat “Forskning för en hållbar framtid” med fler än 100 aktiviteter från universitet och högskolor, science centers, kommuner, regioner, museer, myndigheter och många fler.

– När pandemin sätter gränser för hur vi möts och umgås känns det extra roligt att aktiviteterna når ut till människor i hela landet genom det digitala formatet, säger Cissi Askwall, generalsekreterare på föreningen Vetenskap & Allmänhet.

Besökarna kan lyssna till några av Sveriges främsta Covid-19-forskare och lära sig mer om forskningen kring vaccin, antikroppar och smittspridningsmodeller. Flera aktiviteter tar upp klimat, klimatförändringar och hur forskning kring dessa frågor går till, bland annat i ett livesänt samtal med forskare från SMHI och Stockholms universitet.

För skolklasser erbjuds samtal med forskare digitalt i klassrummet, livesända besök i forskningsmiljöer, workshops och mycket mer. Barnfamiljer över hela Sverige får möjlighet att hemifrån experimentera tillsammans med forskare, se den populära fysik- och kemishowen med forskare i Umeå och spela Minecraft med geologer från Uppsala.

medborgarforskningsprojektet Svinnkollen hjälper elever i hela landet forskare att kartlägga matsvinn i sin skola med hjälp av artificiell intelligens. I två deltävlingar av Forskar Grand Prix kan alla vara med och rösta om vilken forskare som presenterar sin forskning på bästa sätt.

Var med du också, spana in någon av de över 100 aktiviteterna på ForskarFredags webbplats och hitta forskningen nära dig!

ForskarFredag samordnas nationellt av Vetenskap & Allmänhet är en del av den europeiska vetenskapsfestivalen European Researchers’ Night som anordnas varje år i 27 länder och i fler än 400 städer i Europa.

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *