Vill du bli bäst i Sverige på att presentera din forskning? Delta i N.Ö.R.D!

Skapad:

2020-06-26

Senast uppdaterad:

2023-11-08

Nu öppnar ansökningsperioden till N.Ö.R.D. 2020, den digitala deltävlingen i Forskar Grand Prix. I Forskar Grand Prix tävlar forskare i att presentera sin forskning så begripligt, fängslande och engagerande som möjligt på bara fyra minuter. Vinnaren koras av en expertjury tillsammans med publiken.

Frida Lygnegård var 2019 en av två finalister som kvalificerade sig till finalen genom N.Ö.R.D. Foto: Erik Cronberg.

Är ditt lärosäte eller forskningsfinansiär inte med i listan över arrangörer av deltävlingar i år?* Då kan du ändå tävla om att bli Sveriges bästa forskningspresentatör! Genom den digitala deltävlingen N.Ö.R.D. kan du vinna en plats i finalen den 16 december på Nalen i Stockholm.

I Forskar Grand Prix har du fyra minuter på dig att på scen presentera din forskning på ett så intresseväckande och pedagogiskt sätt som möjligt. Det är inte en tävling i bästa forskningsprojektet, utan hur man berättar på ett engagerande sätt om forskning för en publik utan förkunskaper.

Forskar Grand Prix ger färdigheter för livet

Du får ta del av råd och tips om hur du bäst utformar din presentation. Går du vidare till finalen får du också individuell coaching i presentationsteknik av en presenationscoach för att finslipa din presentation. Det ger dig kunskap och erfarenheter som du kommer att ha nytta av genom hela din karriär!

Jag känner mig tryggare i att förklara min forskning och har lärt mig knep inför att hålla andra presentationer i framtiden – Deltagare 2019

Så här deltar du

  1.   Förbered en max 4 minuter lång presentation om din forskning. Presentationen ska framföras på svenska eller engelska. Du får använda hjälpmedel som Powerpoint, rekvisita, kläder, filmer m.m. men tänk på att du ska kunna framföra presentationen live på en scen.
  2.   Spela in presentationen med mobiltelefon eller dylikt. Tänk på att vi vill se dig i helbild, som om du framför presentationen live. OBS! Kvalitén på filmen spelar ingen roll; det viktiga är att vi ser och hör dig och att du får fram din presentation.
  3.   Ladda upp filmen på Youtube (eller annan videotjänst) och ange länken i formuläret på anmälningssidan tillsammans med övriga uppgifter. Om du vill kan du göra filmen privat så den bara kan ses av den som har lösenord.
  4. Skicka in din anmälan. Sista anmälningsdag är den 15 november 2020.

Vill du ha tips på hur du sätter ihop din presentation? Kolla här!


Det har varit en mycket inspirerande och lärorik erfarenhet och en fantastisk möjlighet att sprida sin forskning till en bred publik – Deltagare 2019

It was a great experience and a lot of fun. Being part of such a professionally organized event was totally new for me, as well as standing on a big stage presenting my research in that format. I think I have learned a lot! – Deltagare 2019

Det är ett sätt att rent praktiskt genomföra universitetens tredje uppgift (samverkan med samhället). Det är jättebra träning i hur man kan kommunicera sin forskning till allmänheten vilket ju är super viktigt för att kunna nå ut med sin forskning i olika media. Man har också nytta av det för sin undervisning och faktiskt även i sin forskning eftersom man blir tvungen att verkligen tänka igenom vad som är essensen i ens forskning i och med att man måste sammanfatta allt på 4 min. – Deltagare 2019

Se lista över regionala deltävlingar.

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *