Keivan Javanshiri svensk mästare i att presentera forskning

Skapad:

2019-11-26

Senast uppdaterad:

2023-03-06

Medicinforskaren Keivan Javanshiri på neuropatologen vid Lunds universitet tog hem finalen i tävlingen Forskar Grand Prix under tisdagen. Han är därmed nybliven svensk mästare i att presentera sin forskning. Tävlingen avgjordes på Nalen i Stockholm, där publiken och en jury hjälptes åt att rösta fram vinnaren.

– Det är mycket känslor just nu. Jag är fantastiskt glad, lättad, exalterad och stolt. Jag tror jag vann för att det är ett populärt ämne som är lätt att ta till sig. Och kanske tack vare mina fikusväxter, säger Keivan Javanshiri och skrattar.

Juryn berömde presentationen för att vara metodisk, systematisk och tydlig och uppskattade greppet att ha växter på scenen som fick illustrera hjärnor. Keivans forskning handlar om att undersöka sambandet mellan demens och sjukdomar som diabetes och hjärt- och kärlsjukdom, och om demens i så fall är möjlig att förebygga genom en sund livsstil. 

Att presentera sin forskning på ett begripligt och spännande vis är en stor utmaning för de flesta forskare. I tävlingen Forskar Grand Prix ska man dessutom göra det på bara fyra minuter.

– Det jag lärt mig mest är att man kan säga mycket på fyra minuter! Det var jättekul att vara med, säger Keivan Javanshiri.

Oliver Konzock från Chalmers Tekniska Högskola knep andraplatsen med sin presentation om hur jäst kan användas för att ersätta palmolja. På tredje plats kom Akram Zamani vid Högskolan i Borås, som med humor och passion berättade om sin forskning om jakten på framtidens tyger.

Omkring 300 personer hade kommit till anrika nöjespalatset Nalen i Stockholm för att se finalen. De bjöds på en vetenskaplig buffé av ämnen och scenframträdanden av de åtta finalisterna. Bidragen handlade om ungdomars delaktighet, precisionsmedicin, hur företag motiveras att arbeta med hållbarhet, hur nyblivna pensionärer kan röra på sig mer och matematikens roll i utvecklandet av vaccin och andra läkemedel. Sex av forskarna hade kvalificerat sig via regionala deltävlingar i Borås, Karlshamn, Lund, Skövde, Stockholm och Västerås som en del av vetenskapsfestivalen ForskarFredag i september. Två forskare tog sig till finalen via en webbtävling där forskare från hela landet kunde skicka in ett videoklipp med sig själva. 

– Att nya forskningsresultat kommuniceras och når ut brett är viktigt för att de ska komma till användning och på så sätt kunna bidra till ett bättre och mer hållbart samhälle, säger Ethel Forsberg, generaldirektör på forskningsrådet Forte, och prisutdelare vid finalen.

Vinnaren utsågs av publiken tillsammans med en jury bestående av Karin Adelsköld, komiker och programledare, Ulf Danielsson, professor vid institutionen för fysik och astronomi, Uppsala universitet, och Amina Manzoor, medicinreporter på Dagens Nyheter.

Forskar Grand Prix är Sveriges största tävling i presentationsteknik för forskare. Tävlingen anordnas sedan 2012 av föreningen Vetenskap & Allmänhet tillsammans med forskningsråden FormasForteVinnova och Vetenskapsrådet.


Mer information

Keivan Javanshiri, Lunds universitet, vinnare Forskar Grand Prix 2019, tel 073-788 24 98, 
[email protected]

Fredrik Brounéus, pressansvarig Forskar Grand Prix,
tel 070-799 07 91, [email protected]

Pressbilder finns tillgängliga på www.forskargrandprix.se

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *