Prata med en forskare i dag!

I klimatstrejkerna skanderar världens unga ett gemensamt budskap: lyssna på forskarna! Att en rörelse som efterfrågar att forskares kunskaper och röster får höras mer i offentligheten är något som vi på VA välkomnar.

March for Science Stockholm 2017. Foto: Erik Cronberg

I dag strejkar unga och vuxna sida vid sida världen över för att uppmärksamma det forskningen visat under lång tid: Att vårt sätt att leva påverkar klimatet på ett sätt som kan ha förödande konsekvenser för jordens framtid. På VA välkomnar vi rörelsen som uppmanar världen att lyssna på forskare och vad forskningen visar. För att samhället ska kunna tillgodogöra sig forskningsresultat på ett bra sätt krävs dessutom något som ligger oss varmt om hjärtat, nämligen forskningskommunikation.

Vi behöver skapa nya och underhålla existerande arenor där forskare och övriga samhället kan mötas, diskutera forskning, forskningsresultat och deras betydelse för samhället. Vi måste göra det enkelt för alla att ta till sig forskning så att det inte bara är de med akademisk utbildning eller ett särskilt intresse för vetenskap som tar del av vad forskningen kommer fram till.

Och visst ser vi att viljan finns! Inte minst Fridays for future-rörelsen visar på detta. Fler tecken finns i vår nya VA-rapport, ”Jag vill, men hinner inte” som undersöker forskares syn på kommunikation och öppen vetenskap. Rapporten visar att varannan forskare vill lägga mer tid på att kommunicera om sin forskning, men att det finns både interna och externa hinder, bland annat brist på tid och en känsla av att inte ha rätt kompetens. Det är saker som vi vill ändra på!

En forskare som engagerar sig och för dialog är Douglas Nilsson vid ACES, Stockholms universitet, som även skrivit en gästkrönika här på VA-bloggen om att “barnen på ett år har åstadkommit mer än vad vi forskare gjort på 30 år”.

Vi på VA jobbar med att testa och sprida kunskap om nya sätt för forskare och andra aktörer i samhället att samverka.

Här på VA arbetar vi varje dag för att främja forskningskommunikation och öppna upp vetenskapen för andra delar av samhället. Bland annat anordnar vi intressanta och nya möten mellan forskare och allmänhet – som ForskarFredag som i dag går av stapeln på 30 orter runt om i Sverige. Greta Thunberg säger ”Lyssna inte på mig, lyssna på forskarna” och ForskarFredag handlar just om att skapa mötesplatser och dialog mellan forskare och allmänhet. Vi jobbar även med att testa och sprida kunskap om nya sätt för forskare och andra aktörer i samhället att samverka, som i EU-projekt SciShops där vi sprider konceptet Kunskapskiosker i Sverige.

Denna vecka är det Global Week to #ACT4SDGs för att uppmärksamma att vi måste öka takten om vi ska kunna nå de Globala målen för hållbar utveckling. Det är tydligt att vi behöver ett bredare engagemang för målen i Sverige och världen. VA deltar i EU-projektet BLOOM där vi arbetar tillsammans med sex andra europeiska länder för att kommunicera om bioekonomi. I samband med den pågående klimatveckan #Weekforfuture, och de globala målen fokuserar vi lite extra på att sprida kunskap om hur forskning och utveckling inom bioekonomi kan bidra till en hållbarare värld.

Det finns många hoppfulla och glädjande initiativ runt om i landet. Förra fredagen besökte vi klimatstrejken i Stockholm. Där mötte vi Researchers’ Desk, ett forskningskommunikationsinitiativ som jobbar för att ta forskning om hållbarhet och klimat närmare samhället. De är även på plats i dag under Klimatstrejken i Stockholm. Hör vad de och deltagande forskare har att säga om initiativet nedan.

Passa på att prata med forskare i dag på ForskarFredag och alla andra dagar – om framtiden, klimatet och de globala hållbarhetsmålen. Gör din röst hörd för våra beslutsfattare. Var källkritisk och fråga båda dig själv och andra: #Hurvetdudet? För en bättre framtid och en bättre värld!

/Lotta Tomasson, Kommunikationsstrateg, och Hanna Mellin Digital kommunikatör, VA


Lägg till en kommentar