Nyhetsvärderaren drar söderut

I höst ska danska ungdomar granska digitala nyheter och hjälpa forskare i “Nyhedstjekket”. Projektet är en dansk variant av svenska Nyhetsvärderaren. Det handlar om att lära sig skilja “skidt fra kanel” som det står på organisatörens webbplats.

Tusentals svenska elever deltog i medborgarforskningsprojekten Nyhetsvärderaren och Nyhetsvärderaren Valspecial under 2017 och 2018. Här hjälpte de forskare att undersöka vilka nyheter som rör sig i ungas nyhetsflöden samtidigt som de övade på en vetenskaplig metod för digital källkritik.

I höst ska samma experiment genomföras i Danmark, då under namnet Nyhedstjekket. Danska organisationen Videnskab.dk samordnar experimentet, och har precis påbörjat rekryteringen av skolklasser. Undersökningens upplägg och innehåll utformas av forskare vid Syddansk universitet i samarbete med VA och forskare vid Uppsala universitet.

Nyhetsvärderaren är ett samarbete mellan VA, Uppsala universitet och RISE Research Institutes of Sweden. Läs mer om projektet här.


Lägg till en kommentar