Nyhetsvärderaren drar söderut

Skapad:

2019-05-27

Senast uppdaterad:

2023-08-11

I höst ska danska ungdomar granska digitala nyheter och hjälpa forskare i “Nyhedstjekket”. Projektet är en dansk variant av svenska Nyhetsvärderaren. Det handlar om att lära sig skilja “skidt fra kanel” som det står på organisatörens webbplats.

Tusentals svenska elever deltog i medborgarforskningsprojekten Nyhetsvärderaren och Nyhetsvärderaren Valspecial under 2017 och 2018. Här hjälpte de forskare att undersöka vilka nyheter som rör sig i ungas nyhetsflöden samtidigt som de övade på en vetenskaplig metod för digital källkritik.

I höst ska samma experiment genomföras i Danmark, då under namnet Nyhedstjekket. Danska organisationen Videnskab.dk samordnar experimentet, och har precis påbörjat rekryteringen av skolklasser. Undersökningens upplägg och innehåll utformas av forskare vid Syddansk universitet i samarbete med VA och forskare vid Uppsala universitet.

Nyhetsvärderaren är ett samarbete mellan VA, Uppsala universitet och RISE Research Institutes of Sweden. Läs mer om projektet här.

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *