ForskarFredag anordnar VIDEOTÄVLING – Fånga kemins grundläggande beståndsdelar!

I år är det internationella året för periodiska systemet. Det är FN som bestämt att vi ska uppmärksamma 150-åringen, som betytt så mycket för utvecklingen av den moderna kemin och lett till mängder av innovationer. Nu bjuder vi in elever i årskurs 4-9 och gymnasiet till en videotävling på temat grundämnen. Finalen genomförs i samband med 2019 års vetenskapsfestival ForskarFredag.

Alla har vi väl kommit i kontakt med det periodiska systemet. Ett schema över alla grundämnen som finns i de flesta kemisalar runt om i Sverige. Ganska nördigt tycker många, men faktiskt en innovation som haft enorm betydelse för utvecklingen inom kemin och vårt moderna samhälle. Man kan likna periodiska systemet vid en karta, som hjälper oss att orientera oss i kemins värld.

I år fyller det 150 år och FN har utsett 2019 till det Internationella året för det periodiska systemet, IYPT2019. För att fira denna viktiga innovation och låta skolelever i sätta sig in i och skapa något på samma kreativa sätt lanseras nu en videotävling. Finalen genomförs i samband med 2019 års vetenskapsfestival ForskarFredag.

– Det periodiska systemet haft en enorm betydelse för utvecklingen av många tekniker, nya material, medicin och livsmedelsprodukter, säger Ulla Nyman på – Innovations- och kemiindustrierna, en av initiativtagarna.

Svenska forskare var också tidiga och flitiga grundämnesupptäckare. I mineral från gruvor i Bergslagen, Falun och Hälsingland, samt inte minst från Ytterby fältspatgruva i Stockholms skärgård. Totalt har i Sverige upptäckts ett 20-tal av de 92 naturligt förekommande grundämnena.

– Tävlingen ger en utmanande möjlighet för eleverna att fördjupa sig i det periodiska systemet och grundämnena som bygger upp oss själva, världen och universum. Samtidigt som de får vara kreativa och arbeta tillsammans för att sätta sig in i betydelsen av kemins spännande värld, berättar Peter Somfai, professor och ordförande i Svenska Nationalkommittén för kemi, huvudman för Internationella året för periodiska systemet i Sverige.

Fakta:

För att delta ska skolelever skapa en film på temat grundämnen utifrån något av följande teman:

  • Det är brist på många grundämnen – vad ska vi ersätta dem med?
  • Vilket blir nästa nya grundämne i det periodiska systemet?
  • Vilka grundämnen har påverkat närområdet där du bor?

Det finns tre ålderskategorier och ett pris kommer att delas ut i varje åldersgrupp.

  • Elever i årskurs 4-6
  • Elever i årskurs 7-9
  • Elever på gymnasiet eller introduktionsprogram

Vinsten består av 5000 kr till klasskassan och ett besök på ett science center i er närhet, inklusive resa, inträde och lunch för hela klassen. Vi vill ha bidraget senast den 20 september 2019.

En jury bestående av representanter från de fem tävlingsorganisatörerna väljer ut finalbidrag. Finalbidragen kommer sedan att visas under ForskarFredag på olika orter om i landet den sista helgen i september. Där, och via webben kommer alla kunna rösta på sitt favoritbidrag. Vinnarna kommer sedan att presenteras på Kemins Dag den 18 oktober!

För mer info se: www.forskarfredag.se/videotavling


Tävlingen organiseras av ForskarFredag, IKEM – Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, Kemilärarnas resurscentrum (KRC), Svenska Nationalkommittén för kemi och Svenska Kemisamfundet.

Samarbetspartners för tävlingen är Borealis, Nouryon och Perstorp.


Lägg till en kommentar