Nyhetsvärderaren i ny bok om ungdomar och digitala nyheter

Skapad:

2018-12-17

Senast uppdaterad:

2023-08-11

Ett kapitel om Nyhetsvärderaren är med i en nyutgiven antologi om ungdomar och digitala medier. Boken är finansierad av Nordiska ministerrådet och innehåller bidrag från Danmark, Estland, Finland, Norge och Sverige.

Kapitlet The News Evaluator. Evidence-based innovations to promote digital civic literacy handlar om samverkansprojektet Nyhetsvärderaren. Här samarbetar Uppsala universitet, RISE Interactive och VA sedan 2017 om att utveckla ett digitalt verktyg för undervisning i källkritik. Under 2018 genomfördes bland annat delprojektet Nyhetsvärderaren Valspecial, där tusentals högstadie- och gymnasieelever hjälpte till genom att granska vilka politiska nyheter som rörde sig i deras digitala nyhetsflöden inför valet 2018.

Kapitlet är skrivet av Thomas Nygren, docent i historia vid Uppsala universitet, och Fredrik Brounéus, utredare och pressansvarig på VA.

Antologin Youth and News in a Digital Media Environment – Nordic-Baltic Perspectives är finansierad av Nordiska ministerrådet och ges ut av Nordicom, Nordiskt Informationscenter för Medie- och Kommunikationsforskning.

Läs mer och ladda ner boken gratis här.

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *