Släpp forskarna loss – det är ForskarFredag

Skapad:

2018-09-24

Senast uppdaterad:

2023-03-06

Pressmeddelande 180924

Allt du velat veta om forskning – men varit för blyg för att fråga om! Nu har du chansen: I helgen firas vetenskapsfestivalen ForskarFredag i hela Sverige. Den 28–29 september arrangeras aktiviteter på 28 orter.


ForskarFredag skapar möten mellan forskare och allmänheten, med barn och ungdomar som en extra viktig målgrupp. Besökarna får prata med forskare, prova på experiment, se shower och lära sig mer om vetenskap, hur forskning går till och hur det är att vara forskare.

– Vi hoppas att så många som möjligt passar på att träffa forskare och upptäcka vetenskapens spännande värld, säger Lena Söderström, nationell samordnare för ForskarFredag på föreningen Vetenskap & Allmänhet.

Som en del av ForskarFredag arrangeras tävlingen Forskar Grand Prix, där forskare utmanar varandra att presentera sin forskning så begripligt, fängslande och inspirerande som möjligt på fyra minuter. Tävlingar hålls i Borås, Karlshamn, Lund, Skövde, Stockholm och Västerås. Publiken röstar tillsammans med en jury fram sin favorit och vinnarna möts i finalen i Stockholm den 27 november.

I ForskarFredags massexperiment Nyckelpigeförsöket har 15 000 elever gett sig ut i naturen för att fotografera nyckelpigor. Med hjälp av bilderna ska forskare vid Naturhistoriska riksmuseet träna en robot att känna igen Sveriges över 60 arter av nyckelpiga.

– Experimentet är ett roligt sätt för elever och andra intresserade att hjälpa forskningen framåt. Samtidigt får man en inblick i vad vetenskap är och forskare gör, säger Martin Bergman, projektledare för Nyckelpigeförsöket på föreningen Vetenskap & Allmänhet.

ForskarFredag arrangeras den sista fredagen i september varje år sedan 2006. I år utökas för första gången festivalen med aktiviteter även på lördagen. Evenemanget är en del av den internationella vetenskapsfestivalen European Researchers’ Night, som når över en miljon besökare i mer än 370 städer i 27 länder i Europa.

De svenska evenemangen arrangeras i år i Blekinge, Borås, Dalarna, Eksjö, Falköping, Gotland, Göteborg, Jönköping, Lidköping, Linköping, Luleå, Lund, Norrköping, Piteå, Skellefteå, Skövde, Stenstorp, Stenungsund, Stockholm, Sundsvall, Södertälje, Umeå, Uppsala, Västerås, Växjö, Öland, Örnsköldsvik och Östersund.


För mer information och pressbilder:

www.forskarfredag.se och www.forskargrandprix.se

Lena Söderström, nationell samordnare ForskarFredag och Forskar Grand Prix, Vetenskap & Allmänhet, [email protected], tel 070-716 06 44.

Martin Bergman, projektledare Nyckelpigeförsöket, Vetenskap & Allmänhet, [email protected], tel 070-255 38 91


ForskarFredag samordnas nationellt av den ideella föreningen Vetenskap & Allmänhet med stöd av AFA Försäkring, IKEM – Innovations- och Kemiindustrierna i Sverige, Jernkontoret, Kungl. Vitterhetsakademien, Naturvetarna, Oscar och Maria Ekmans Donationsfond, SULF – Sveriges universitetslärare och forskare, Sveriges Ingenjörer, Vetenskapsrådet, Vinnova, Wenner-Gren Stiftelserna, och Åforsk, samt EU:s forsknings- och innovationsprogram Horisont 2020, GA 818421.  

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *