Så kan politiken förankras i forskning – tre råd till Sveriges nästa regering

Skapad:

2018-09-08

Senast uppdaterad:

2023-09-13

Ett 80-tal organisationer har samlats kring initiativet #Hurvetdudet? för att få fakta och forskning att ta mer plats i valrörelsen. En genomgång av riksdagspartiernas valmanifest visar dock att forskningen fått ganska litet utrymme inför årets val. För att stärka utbytet mellan forskning och politik nästa mandatperiod förmedlar #Hurvetdudet? tre goda råd till blivande ministrar och alla som väljs till politiska uppdrag i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Sammantaget minskar användningen av ord som forskning, forskare, vetenskap, innovation och samverkan i årets valmanifest, jämfört med i manifesten inför valet 2010. Det visar en systematisk genomgång som gjorts av utredare vid Vetenskap & Allmänhet, som samordnar #Hurvetdudet?. Mer resurser till forskning utlovas vid sammantaget 23 tillfällen i år, medan vikten av att grunda beslut på forskning endast tas upp fyra gånger sammanlagt i alla partiers manifest. Ord som fakta och evidens förekommer inte alls.

Organisationerna bakom #Hurvetdudet? menar att utbytet mellan forskning och politik behöver stärkas, och förmedlar tre råd till Sveriges nästa regering:

  1. Initiera fler systematiska sammanställningar av forskningsbaserad kunskap.
  2. Reformer bör ha stöd i tillgänglig forskning och effekten av dem systematiskt utvärderas.
  3. Uppmuntra forskare att samverka med det omgivande samhället.

Råden publiceras i en debattartikel på Svenska Dagbladets webbplats. Artikeln är undertecknad av ledande företrädare för 61 svenska organisationer och avslutas med uppmaningen:

Tala om vilka underlag och vilka fakta er politik vilar på! Och glöm inte att fråga: Hur vet du det?!

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *