March for science – Våga fråga för en smartare valrörelse

Skapad:

2018-04-13

Senast uppdaterad:

2022-01-10

Pressinbjudan 180413

I morgon lördag hålls manifestationer för vetenskap i Luleå, Lund och Stockholm. De är en del i den globala rörelsen March for Science. Samtidigt inleds #hurvetdudet?, en svensk kampanj där 75 organisationer vill ge forskningsbaserad kunskap mer utrymme i politik och samhällsdebatt under valåret 2018.

Bland oss finns företrädare för universitet, föreningar, företag och myndigheter.

– Vi vill tillsammans öka kunskapen om vad vetenskap är, hur forskning går till, hur forskningsrön kan värderas och varför forskningsbaserad kunskap behövs som beslutsunderlag och för att förbättra samhället, säger Cissi Askwall, generalsekreterare Vetenskap & Allmänhet, ideell förening som samordnar initiativet.

Utgångspunkten är en enkel fråga: Hur vet du det? som kan ställas till beslutsfattare, forskare och medmänniskor. Genom att våga fråga vill vi öka kunskapen om vad vetenskap är och hur den kan användas för att bygga ett bättre samhälle. Förutom manifestationerna för vetenskap i morgon planeras aktiviteter runt om i landet ända fram till valet i höst, bland annat under Vetenskapsfestivalen i Göteborg och Almedalsveckan i Visby.

March for Science initierades i USA i början av 2017 och har vuxit till en global rörelse. För ett år sedan arrangerades manifestationer i mer än 600 städer runt om i världen.

Vid manifestationen i Stockholm i morgon  kl. 14 medverkar bland andra Fredrik Christensson, talesperson för högre utbildning och forskning (C), Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning (S), Hanna Stjärne, vd SVT, och Åsa Wikforss, professor i filosofi Stockholms universitet.

Vid manifestationen i Luleå som inleds kl. 12 medverkar bland andra Birgitta Bergvall-Kåreborn, rektor Luleå tekniska universitet, Jeanette Gustafsdotter, vd Tidningsutgivarna, Lenita Ericson, kommunalråd Luleå, och Bo Krogvig, kommunikationsdirektör LKAB.

Manifestationen i Lund startar kl. 13 där ett manifestationståg går mellan MAX IV och ESS, förbi Science Village Scandinavia.

För mer information, se hurvetdudet.nu, marchforscience.se eller kontakta:

Cissi Askwall, generalsekreterare Vetenskap & Allmänhet, [email protected], 070-626 44 74
Lotta Tomasson, kommunikationsstrateg Vetenskap & Allmänhet, [email protected], 070-728 97 20

Logotyper och porträttbilder för publicering

Bilder från manifestationen för vetenskap 2017

Vetenskap & Allmänhet, VA, främjar dialog och öppenhet mellan allmänhet – särskilt unga – och forskare. Föreningen arbetar för att åstadkomma samtal i nya former om forskning som engagerar. VA utvecklar också ny kunskap om samspelet forskning – samhälle genom opinionsundersökningar och studier. Medlemmar är ett 80-tal organisationer, myndigheter, företag och föreningar. Dessutom finns individuella medlemmar. Se även www.v-a.se

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *