Finalen närmar sig för forskarna

Skapad:

2017-10-26

Senast uppdaterad:

2022-01-10

Smärta, hur man uppfinner ett språk, att vara ung och leva med hjärtinfarkt, neutroner och kristallsjuka. Det handlar fem av de sju bidragen som gått till final i Forskar Grand Prix om.

ForskarFredag hölls deltävlingar i Forskar Grand Prix. Sju forskare är nu klara för finalen och en extrainsatt jury sitter i detta nu och väljer ut två vinnare av den öppna anmälan till finalen på Nalen i Stockholm den 28 november.

Uttagningsjuryn består av Anita Pettersson (Vinnaren 2016), Malin Attefall (SVT Vetenskap) och Pontus Ströbaek (föreläsningscoach). De bedömer de inskickade bidragen utefter innehåll, struktur och framförande. De 9 tävlande kommer på finaldagen att presentera sin forskning så roligt, spännande och begripligt som möjligt på bara fyra minuter.

I deltävlingen i Uppsala vann Carina Jahani  med sitt bidrag om hur hon uppfunnit ett språk som hon kallar balochiska. I Skövde tog Alexandra Krettek hem segern. I Malmö segrade Birgitta Häggman-Henrikson som talade om olika metoder för att minska långvarig smärta.

— Det var spännande och lärorikt att vara med. Det är alltid roligt att få berätta om den forskning vi håller på med, sade hon i en intervju efteråt.

Stockholms deltävling vanns av Peter Ueda som berättade om hur han använder stora datafiler med miljoner observationer för att ta reda på hur behandlingen av olika sjukdomar kan förbättras. I Borås segrade Ellen Lindell med sin forskning om Kristallsjuka och Lund korades Emil Rofors som vinnare med sin presentation om ”Att räkna neutroner i en Helium-kris”.

Deltävlingen i Blekinge vanns av Ewa Andersson med bidraget ”Att vara yngre och leva efter en hjärtinfarkt”.

– Det är viktigt att lära sig mer om att kunna presentera sin forskning, för människor och studenter som jag möter. Att vad handlar det här ämnet om och varför är det viktigt och vad förmedlar jag, berättade Ewa Andersson för Blekinge läns tidning. 

Nio vinnare möts alltså i finalen på Nalen i Stockholm den 28 november. Anmäl er HÄR som publik redan nu!

Se 2016 års final i sin helhet här.

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *