GÄSTKRÖNIKA: VA? Hur vet du det?

Skapad:

2017-09-13

Senast uppdaterad:

2022-01-10

Jag är stolt över allt det som görs på Vetenskap & Allmänhet. Eller VA som vi oftast säger. Att bidra till bättre forskningskommunikation och till en faktabaserad samhällsdebatt är en uppgift som bara blir viktigare och viktigare. Så att beslut, både privata, i näringslivet och i olika samhällsfunktioner, kan bygga på verklig kunskap.

Då måste forskningsresultat och fakta, både nya och tidigare kända, kommuniceras så att de går att förstå och ta till sig. Och där bidrar VA på många sätt. Här är några exempel:

ForskarFredag anordnas varje år på ett 30-tal platser runtom i Sverige. Skolungdomar får möta riktiga forskare och själva prova på hur det är att forska. Forskar Grand Prix är ett annat arrangemang – här är uppgiften att förklara sin forskning på 4 minuter i en tävling där en blandad publik och en expertjury tillsammans utser en vinnare i forskningskommunikation. Och varje år arrangeras ett massexperiment i samverkan med forskarteam, där skolelever över hela landet samlar in data för att bidra till ny kunskap inom vitt skilda områden. Just i år handlar det om källkritik. Att fråga sig ”Hur vet de det?” kan vara ett enkelt sätt att påminna sig om att vara uppmärksam och ifrågasättande för att kunna bedöma relevansen och sanningshalten i alla möjliga nyheter som flödar i våra mediekanaler.

För en tid sedan blev VA tillfrågade om att samordna March for Science i Sverige. Det var en manifestation för kunskap och vetenskap, och mot påhittade nyheter och ”alternativa” fakta, som genomfördes på en och samma dag i mer än 600 städer runt om i världen. Tiden för förberedelser var knapp och finansieringen osäker. Men VA tog sig an uppgiften med stor entusiasm och beslutsamhet. Marschen ägde rum den 22 april i Stockholm, Göteborg, Uppsala, Umeå och Luleå och samlade flera tusen deltagare.

Så det är klart att det finns anledning att vara stolt över VA! Det är därför med ett visst vemod som jag i höst lämnar över stafettpinnen till nästa ordförande. Men jag kommer att hålla kvar kontakten med VA. Hur vet jag det? Jo, informationen kommer från en trovärdig källa: VA…

/Åke Svensson, VAs avgående styrelseordförande


Åke Svensson har varit styrelseledamot i Vetenskap & Allmänhet sedan 2011 och föreningens ordförande 2016-2017. Han var vd för arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen 2010-2016, och arbetade dessförinnan på SAAB 1976-2010, från år 2003 som vd för försvarskoncernen. 

Läs mer om VAs styrelse här.

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *