Öppet cafésamtal om öppen vetenskap i Almedalen

Skapad:

2017-08-14

Senast uppdaterad:

2023-02-17

Forskarna Kristian Pietras och Jens Hjerling Leffler diskuterade möjligheter och utmaningar med öppen vetenskap inom medicinsk forskning med allmänheten vid ett Science café under Almedalsveckan 2017.

Science Café: Öppen vetenskap inom medicin – ett samtal om möjligheter och fallgropar

Är öppen tillgång till forskning användbart för allmänheten i stort eller bara för forskare? Det var en av alla frågor som det samtalades runt vid vetenskapscaféet. Vid ett science café utgår samtalet från deltagarnas frågor. Forskares roll som experter i samhället, patienters inflytande i klinisk forskning och mycket annat diskuterades också tillsammans med publiken.

Kristian Pietras, professor i molekylär medicin vid Lunds universitet, och Jens Hjerling Leffler, hjärnforskare vid Karolinska Institutet, poängterade att vi måste bevara ”peer:et” i peer review, alltså att just forskare granskar forskningen. Att många granskar räcker inte om dessa inte har expertisen.

Slutna databaser är ett problem för många i yrkeslivet, vilket också visar att vi behöver gå mot öppen tillgång och öppnare vetenskap.

Bland publiken fanns en tydlig oro för att låta rådata hanteras av andra än forskar-utbildade. Forskning är ett hantverk som måste respekteras, var en åsikt som framfördes.

Forskarna var ändå positiva och menade att ju mer vetenskap de kan dela med allmänheten, desto bättre. De uppmanade också andra forskare att vara mer aktiva och inte överlåta debatten om öppen vetenskap till politiker och andra aktörer.

Science caféet var ett samarrangemang mellan Vetenskap & Allmänhet, VA, och Sveriges unga akademi, där de båda forskarna är ledamöter. Samtalet leddes av Lena Söderström, projektledare och kommunikatör vid VA.

Se inspelningen nedan:

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *